Nečas se postavil proti zrušení ostravské buňky ODS, kde je i Topolánek

13.04.2013 7:48

Premiér Petr Nečas se v pátek postavil za buňku ostravské ODS, proti které brojí oblastní rada a ve které je i bývalý předseda strany Mirek Topolánek. Její zrušení by nerad viděl i první místopředseda ODS Martin Kuba. Napsal deník Právo.

Nečas se postavil proti zrušení ostravské buňky ODS, kde je i Topolánek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý premiér Petr Nečas

Oblastní rada na Ostravsku chce zrušit místní sdružení kvůli tomu, že v Ostravě existují dvě místní buňky, které spolu nekomunikují. Podle některých se ale za sporem skrývá mocenský boj. Myslí si to třeba Mirek Topolánek.

Topolánkovi se vrací to, co za něj započalo. Chybí vnitrostranická demokratická diskuse

Pro Nečase je ovšem nepřijatelné, aby došlo ke zrušení místního sdružení, jehož členem je bývalý předseda ODS. Prý by to mohlo vyvolávat spekulace. Nečas proto hodlá doporučit výkonné radě, aby případný návrh na zrušení buňky neschválila.

Proti zrušení už dříve vystoupil první místopředseda ODS Martin Kuba. Pozastavil se nad tím, proč poslední dobou výkonná rada ODS ruší jednu stranickou buňku za druhou. Také on nebude na výkonné radě 29. dubna hlasovat pro zrušení.

Pražský poslanec ODS Boris Šťastný si situaci vysvětluje takto: „Topolánkovi se vrací to, co započalo už za jeho předsednictví ODS a co v nebývalé míře pokračuje za současného vedení. Absence jakékoliv vnitrostranické demokratické diskuse, ignorování vnitrostranických principů a eliminace těch s odlišným názorem. Chtějí se Topolánka zbavit, tak zruší jeho sdružení.“

ODS má o dva tisíce členů méně než na začátku března

Zakladatel Pravé frakce ODS a bývalý předseda oblasti Praha 11 Jiří Janeček míní, že by se žádná buňka neměla rušit bez řádného projednání. ODS by se naopak měla otevřít novým členům.

To je teď velkým problémem strany. V současnosti má ODS 23 358 členů. To je ovšem o 2000 méně než počátkem března a o šest a půl tisíce méně než v roce 2010. Nečas ale uklidňuje, že k poklesu členů mezi březnem a dubnem dochází každý rok. „Když končil Václav Klaus, měli jsme 20 tisíc členů. Takže to je přirozené číslo velikosti ODS,“ myslí si současný předseda.

Lidé ale ze strany utíkají kvůli klesajícím preferencím ODS. V uplynulém měsíci navíc výkonná rada zrušila tři oblastní sdružení – ODS na Praze 4, Praze 12 a Praze-západ. V Praze 4 pak členský příspěvek znovu zaplatilo jen 200 členů z celkových 487.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

autor: vfe

Tomio Okamura byl položen dotaz

migranti

V rozhovoru pro PL jste řekl, že hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Ty ale podle všeho k nám ani nechtějí. Jak se ale stavíte k přijímání uprchlíků z Ukrajiny? A vracel byste na Ukrajinu bojeschopné muže? A pokud ano, jak?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:
Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

8:59 „Vážná věc.“ Co o Ficovi prohlásil Pavel? Analytik se vrátil před atentát

TÝDEN V MÉDIÍCH O slovenském premiérovi řekl český prezident, že jeho vítězství ve volbách je zklamá…