Nečas varuje, aby se z procesu s Bártou nestal politický proces

12.03.2012 19:29

Minulý týden soud odročil případ údajného uplácení Víta Bárty poslanců VV. Podle premiéra Petra Nečase se z procesu nesmí stát politicky motivovaný soud.

Nečas varuje, aby se z procesu s Bártou nestal politický proces
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Nečas v Otázkách Václava Moravce

Ze soudu s předsedou poslanců Věcí veřejných Vítem Bártou a poslancem Jaroslavem Škárkou (dříve VV) se nesmí stát politický proces, při němž se předem vytváří atmosféra, že soud má dopadnout podle veřejného mínění. V odpovědích na dotazy účastníků pondělního Žofínského fóra o ekonomických vyhlídkách České republiky to řekl premiér Petr Nečas (ODS).

Je mi to šumafuk

"Já se docela bojím vytváření této atmosféry, že soud má dopadnout tak, jak si přeje většina veřejného mínění. To není nic o tom, jestli něco provedl pan Bárta, nebo Škárka, já řeknu otevřeně, že mně je to šumafuk. Jestli něco provedli, soud jim to prokáže, ať jsou odsouzeni, ale zastavme se před tím, že je to politický proces. Nesmí nikdy být, jsme demokratický právní stát a nezávislý soud má rozhodnout objektivně o vině či nevině konkrétního člověka," řekl Nečas.




Ostře sledovaný soud v kauze údajné korupce ve vládní straně Věci veřejné byl v pátek po pěti dnech přerušen. Za týden vyslechl přes třicet svědků - většinou politicky spojených s nejmenší koaliční stranou, včetně některých členů vlády. Hlavní líčení bude pokračovat začátkem dubna. Soud bude rozhodovat o tom, zda předseda poslaneckého klubu Věcí veřejných a exministr dopravy Vít Bárta svým stranickým kolegům půjčoval, nebo je korumpoval.

Vláda není zasažena


Nečas už dříve uvedl, že soud nedává důvod ke změnám ve vládě, protože její současní členové v kauze nefigurují. Odchod Věcí veřejných z vlády v souvislosti s procesem s Bártou požadují opoziční sociální demokraté. Předseda poslanců TOP 09 Petr Gazdík deníku Právo řekl, že v případě Bártova odsouzení by TOP 09 musela velmi zvažovat další vládní spolupráci s touto stranou.



Nečas poznamenal, že i úvahy o tom, jaké důsledky by pro vládu mělo odsouzení Bárty, vytvářejí nepříznivou atmosféru pro rozhodování soudu. Tlak na soud podle něj vytvářejí i průzkumy veřejného mínění, v nichž se lidé vyjadřují ke kauze, o níž soud rozhoduje. "Uvědomme si, že je to soud na nejnižším stupni, obvodní soud, čili soud, kde je profesionální soudce, kde je nepochybné, že podobnému nátlaku nepodlehne, má dva přísedící, což jsou řadové občanky," poznamenal Nečas.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

22:28 Berndu Posseltovi za zásluhy o stát... Okamura četl návrhy na vyznamenání a nevěřil

Poslanecká sněmovna nominovala na udělení vyznamenání Za zásluhy ke sblížení Čechů a sudetských Němc…