Nečas volil Karla se skřípěním zubů. A není se prý čemu divit

26.01.2013 8:06

Nelze se prý příliš divit, že předseda vlády Petr Nečas dal v prezidentských volbách hlas Karlu Schwarzenbergovi s pramalým nadšením. Jednak předseda TOP 09 skutečně v kampani dělal vše pro to, aby voliče ODS naštval, a jednak je premiérův zdrženlivý postoj pro voliče ODS mnohem pochopitelnější, než kdyby volil Karla s frenetickým nadšením.

Nečas volil Karla se skřípěním zubů. A není se prý čemu divit
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Nečas

Když premiér Petr Nečas v pátek hodil svůj lístek do urny, poznamenal, že Karla Schwarzenberga volil se skřípěním zubů. „Karel Schwarzenberg v posledních týdnech udělal tolik neprozřetelných kroků a dopustil se tolika nepromyšlených výroků, že udělal dost pro to, aby o můj hlas přišel,“ řekl pro Hospodářské noviny. Kdyby prý kampaň trvala ještě týden, možná by si od něj ministr zahraničí vykoledoval prázdnou obálku. Nyní však premiér dal svůj hlas Karlu Schwarzenbergovi.

Komentátor Lidových novin Martin Weiss připouští, že toto není zrovna nejsilnější vyjádření podpory. Je však otázkou, zda vůbec bylo vhodné, aby premiér svého šéfa diplomacie podpořil výrazněji. Weiss připomíná, že kampaň Karla Schwarzenberga rozhodně nebyla cílena na voliče ODS.

V dřívějším rozhovoru pro Lidové noviny například prezidentský kandidát uvedl, že o hlasy skalních modrých ptáků vlastně ani nestojí, když se mu grémium ODS rozhodlo vyjádřit podporu, tak poděkoval slovy, že to taky přežije a vůbec neudělal téměř nic, aby utvrdil voliče ODS, kteří mu pomohli přehoupnout se do druhého kola.

Bez ohledu na to je umírněná podpora, kterou zvolil premiér, nejspíš rozumná. Nečas totiž cílil na voliče ODS, což rozhodně nejsou fanatičtí podpůrci Karla. Jinak už by z Nečasovy strany nejspíš dávno zběhli k TOP 09. Tito lidé se se střízlivým a lehce skeptickým příklonem ke Schwarzenbergovi ztotožní mnohem spíše, než kdyby jej premiér nadšeně vychvaloval.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…