Nečase uvítaly ve Vídni transparenty: Stop Temelínu

22.03.2011 16:20

Premiér Petr Nečas je na státní návštěvě ve Vídni znepokojené situací v jaderné elektrárně Fukušima. Českou vládní kolonu tak hned po příjezdu uvítaly transparenty s nápisy jako "Stop Temelínu".

Nečase uvítaly ve Vídni transparenty: Stop Temelínu

Aktivisté ovšem svou protestní akci neplánovali kvůli Nečasovi. "Víme z novin, že tu je český premiér. Naše akce ale souvisí s jednáním v parlamentu," řekl serveru Aktuálně.cz jeden z protestujících. "Není to nic proti Čechům, jde nám o rizika související s jadernou energetikou."

Premiér nebyl překvapen, podobnou situaci prý očekával. Rakušané dlouho protestují proti jaderné elektrárně Temelín a Fukušima jejich protesty prostě jen znovu oživila. O jaderné bezpečnosti diskutoval Nečas s rakouským prezidentem Heinzem Fischerem a ministrem zahraničí Michaelem Spindeleggerem.

Státnící se zřejmě taktně neshodli

"Na tuto otázku máme rozdílný názor, měli bychom to vzájemně respektovat a řešit to dialogem a komunikací," řekl zastánce atomu Nečas po jednání. "Jsme přesvědčeni, že budeme všichni postupovat zodpovědně a především jako země, které stojí o to, aby měly přátelské vztahy."

Dodal, že česká vláda už analyzuje situaci ve Fukušimě. "Poté, co bude v klidu a racionálně zanalyzována jaderná havárie v Japonsku, jsme připraveni vzít všechna případná v potaz, stejně tak jsme připraveni debatovat na evropské úrovni o zátěžových testech. Koneckonců na málokteré elektrárny byla v posledních dvaceti letech upřena taková pozornost jako na ty české. Zátěžových testů se nemusíme bát."

Čtěte:

Češi se jádra nebojí. Při ohrožení ale nevědí, jak se zachovat

Kdyby Temelín stál tam, co Fukušima, nic by se nestalo, tvrdí Kocourek

Foto: Zbyněk Pecák

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: par

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

20:21 George Soros. Nové nařčení, které nikdo jen tak nesmete

Americký prezident Joe Biden se potýká při řešení situace na prestižních univerzitách, obsazených pr…