Nech se očkovat, dostaneš jedničku. Nápad učitelky z Loun budí rozpaky

30.07.2021 14:35

Žáci Obchodní akademie a Střední odborné školy generála Františka Fajtla v Lounech by si mohli vysloužit lepší známky, když se nechají očkovat proti koronaviru. Nabízí jim to zdejší učitelka občanské výchovy. Vedení školy o tom prý nevědělo, ale když si učitelka klasifikaci obhájí, problém s tím mít nebude. Podle Ministerstva školství jde ale o špatný nápad, protože klasifikace nemůže probíhat na základě mimostudijních aktivit.

Nech se očkovat, dostaneš jedničku. Nápad učitelky z Loun budí rozpaky
Foto: archiv redakce
Popisek: Škola, ilustrační foto

O případu informoval server TN.cz, na který se obrátila maminka jednoho z žáků, kterým nabídka od učitelky občanské výchovy přišla do mailu. „Milé studentky, milí studenti, přeji vám krásné prázdniny a těším se, že se v září sejdeme ve škole. Věřím, že očkování a komunitní imunita nám pomůže vrátit náš život k normálu. Chci tuto myšlenku podpořit, a proto vyhlašuji: Ten, kdo po prázdninách přinese certifikát, že je naočkovaný, získá jedničku v předmětu Veřejná správa. Známka bude mít hodnotu 10. Neváhejte a zapojte se, akce bude do konce září,“ stálo v mailu žákům střední školy.

„Zajímalo by mě, zda je toto jednání školy v pořádku,“ nechápe matka žáka. Podle vedení školy se jedná o soukromou iniciativu vyučující a vedení o tom předem nevědělo. „O tom slyším poprvé. Tohle určitě není oficiální akce školy. Sice podporujeme kolektivní imunitu, ale určitě ne způsobem, že bych za to někoho klasifikoval. Ale tohle je asi nějaká soukromá aktivita paní učitelky z předmětu Veřejná správa,“ řekl zástupce ředitelky Václav Jukl.

Pokud si ale podle něj učitelka klasifikaci obhájí, škola proti jejímu nápadu brojit nebude. „Klasifikace je věcí vyučujícího. Jestli to navlíkne s tím, že bude s nimi hovořit nad maturitními otázkami o kolektivní imunitě a za to je potom přezkouší, netuším. Pokud bude umět zdůvodnit nějakým způsobem známku, tak v podstatě ano, má zdůvodněnou klasifikaci. Zatím nelze říct, že je to v rozporu nebo není v rozporu s klasifikačním řádem. Podle toho, jak se daná situace potom vyvine, bude předkládat nějakou klasifikaci,“ uzavřel Jukl.

V rozporu se školskými předpisy je ale nápad podle Ministerstva školství. „Obecně považujeme za vhodné, aby školy své žáky a studenty k očkování motivovaly, ovšem zmíněný postup není v souladu se školskými právními předpisy. Ty stanovují, že žáci a studenti jsou hodnoceni podle výsledků svého vzdělávání, nikoliv podle jiných externalit, které nemají se samotným vzděláváním nic společného. Doporučujeme tak žáky a studenty motivovat k očkování jiným způsobem,“ uvedl ředitel tiskového odboru resortu Ondřej Macura.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: jma

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

11:12 Porucha u KB: Klient učinil bance nabídku, jakou ještě nezažila

Kdo se chtěl v pondělí dostat k penězům na svém účtu u Komerční banky, ten ji s největší pravděpodob…