Nechce být občan X ani pohlaví X... Balšínek vyzdvihl budoucí šéfku Itálie, které se obává Brusel

27.09.2022 15:58

Konečně projev o evropských hodnotách, napsal na svůj twitterový účet a připojil krátký úryvek z projevu budoucí nové italské premiérky. V něm se mimo jiné říká: Nesmím se definovat jako Italka, křesťanka, žena, matka, musím být občan X, pohlaví X, rodič 1, rodič 2, musím být číslo, protože když jsem jen číslo a nemám žádnou identitu ani kořeny, budu perfektní otrok hozený napospas finančním spekulantům. Proto vzbuzujeme tolik strachu, že nechceme čísla. Budeme bránit hodnotu lidské bytosti. Řekla budoucí italská premiérka Giorgia Meloniová, které Dalibor Balšínek, šéf Echo24 a týdeníku Echo, tolik tleskal. A nyní byl hostem Barbory Tachecí na Českém rozhlase Plus.

Nechce být občan X ani pohlaví X... Balšínek vyzdvihl budoucí šéfku Itálie, které se obává Brusel
Foto: Repro Youtube
Popisek: Předsedkyně Fratelli d'Italia, Giorgia Meloniová

Úvodní otázka, kterou Tachecí položila, se věnovala myšlence, zda se Balšínek stává číslem a bude předhozen finančním spekulantům? „Tak já se číslem nikdy nestanu, do té doby umřu. Ale nicméně popírání vlastní identity je hlavním tématem, které zaznívá z těch moderních kruhů a je strašlivě důležité i pro Evropu, že se někdo vrátil k těm základním hodnotám, bez kterých žádná společnost nemůže přežít, a je důležité, že to říká budoucí představitelka silné evropské země. A myslím si, že veškeré útoky, že je to neofašismus, to je něco tak odporného a sprostého a je to jenom výraz toho, že někdo s něčím nesouhlasí. A co je problém dnešní doby, že mizí diskuse, že mizí polemika, že se musí zastávat jeden názor. Mně to připomíná ty časy, kdy jsem žil před rokem 1989,“ zmínil Balšínek.

A jakou má představu, že by mohla italská premiérka zajišťovat obranu hodnoty lidské bytosti? „Tak už minimálně tím, že je to schopná říct. Těžko si vybavíte jakéhokoliv významného evropského představitele, který by takhle promluvil. A samotný fakt, že tato věc zazní z úst budoucí italské premiérky, nebo tyto věty zaznívají z úst budoucí italské premiérky, je strašlivě důležitá, abychom si uvědomili, že jedna věc je tolerance a druhá věc je omezování svobod a existence toho druhého. Já obecně si myslím, že to je velký problém EU na rozdíl od USA, kde v závažných společných otázkách, například jako trest smrti, mají jednotlivé státy americké unie úplně odlišný postoj. Mají společnou zahraniční politiku, mají společné daně, federální daně, ale nechávají jednotlivé státy žít podle toho, jaké mají kořeny, podle toho, jak se kdo cítí,“ poznamenal Balšínek.

Balšínek podle svých slov věří v lidskou svobodu. „A i když přijdou těžká období ve společnosti, lidé se proti tomu stejně vzepřou. Tak to bylo vždycky,“ domnívá se. 

Europoslanec Alexandr Vondra (ODS) na téma Meloniová řekl v podstatě něco podobného, co naznačil Balšínek: Meloniová není neofašistka, ale nová Thatcherová. Jak s tím souzní Balšínek? „Já to považuji za důležité v tom smyslu – já se bojím toho, že bude převládat jeden jediný názor nebo že se bude dít to, že budou existovat jenom dva extrémy. Vemte si, že diskuse, snaha o nějaký kompromis, protože společnost se pochopitelně vyvíjí a vyvíjela se i v minulosti, ale mě tam chybí ta snaha se dohodnout. Všichni stojí na těch svých extrémních pozicích, nikdo z nich nechce ustoupit. A není slyšet nějaký hlas nějakého kompromisu,“ poznamenal Balšínek, že u samotné Meloniové zkrátka žádné tendence k neofašismu nelze nalézt. 

A že snad měla někdy v minulosti obdivovat Benita Mussoliniho? „Stačí říct slovo Mussolini a okamžitě jste v nějaké škatulce. Já se tomu budu vyhýbat, aby to okamžitě někdo proti mně nepoužil. Lidé zaměňují fašismus s nacismem, lidé považují fašismus za agresivní politiku, přitom to byla spíš taková politika státu, ale do toho se nechci pouštět právě z toho důvodu, aby zase to někdo nepoužil proti mně,“ zmínil Balšínek, že on s tím nemá problém.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…