Nechcete přijímat muslimy. Nepřijatelné, naštval se Juncker. A u nás tvrdě narazil: Žvaní, sám se muslimům vyhýbá jak čert kříži. A ta jeho zkušenost s uprchlíky...

23.09.2016 9:20

ANKETA Jako červený hadr na býka působí „diplomatická“ vyjádření předsedy Evropské komise Junckera a jeho krajana, ministra zahraničí Lucemburska Asselborna, na české politiky. Europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL) považuje Asselbornův výrok o vyloučení Maďarů z Unie za největší pitomost, kterou za poslední rok slyšel. Podle Václava Klause mladšího (ODS) je doba vážná, europoslanec Jiří Pospíšil (za TOP 09) míní, že nikdo by neměl být trestán za to, že má jiný názor než Juncker a Merkelová. Spisovatel Břetislav Olšer si myslí, že Juncker asi „spadl z višně. Na hlavu.“

Nechcete přijímat muslimy. Nepřijatelné, naštval se Juncker. A u nás tvrdě narazil: Žvaní, sám se muslimům vyhýbá jak čert kříži. A ta jeho zkušenost s uprchlíky...
Foto: juncker.epp.eu
Popisek: Jean-Claude Juncker

Dva významní politici z malého půlmilionového státu sousedícího s Belgií, Francií a Německem – Velkovévodství lucemburského – čeří hladinu veřejného mínění svými výroky. Šéfa Evropské komise Jeana-Clauda Junckera nejnověji pohoršilo, že někteří unijní členové nechtějí přijímat uprchlíky z Řecka a Itálie, které pod jejich množstvím úpějí. Nejčastější argumenty, které vysoce postavený bruselský byrokrat slýchává, se točí kolem náboženské příslušnosti běženců. Některé členské státy totiž odmítají přijímat muslimské uprchlíky. „Jsme katolické země, nemáme místo pro muslimy,“ říkají mu. S takovými argumenty ale Juncker zásadně nesouhlasí. „Nepovažuji tento důvod za přijatelný. Lidé jsou na prvním místě, poté až víra, ne naopak,“ zdůraznil předseda Evropské komise. Jeho krajan, ministr zahraničí Jean Asselborn, doporučil vyloučit Maďarsko z EU kvůli „nelidskému“ zacházení s uprchlíky. 

Klaus mladší: Doba je vážná

ParlamentnimListům.cz okomentovali tyto výroky čeští politici a publicisté.
 
Stručně, jasně a výstižně se vyjádřil Václav Klaus mladší: „Tito europapaláši chtějí zničit Evropu. Jednoho z nich, Junckera, nedávno podpořili i čeští europoslanci (kromě ODS, Svobodných a KSČM). Doba je vážná,“ sdělil.

Mach: Je v našem národním zájmu – nedat se

Další tři komentáře přišly ParlamentnímListům.cz právě od europoslanců. „Juncker takto trvale útočí nejen na Maďarsko, Polsko, ale i na Českou republiku. Přehlasovali nás ve věci migračních kvót, zkoušejí tlačit na sjednocení podmínek azylového řízení, abychom migrantům rozdávali stejné dávky jako Němci. A zkoušejí nás osočovat z diskriminace, pokud nechceme muslimské komunity,“ uvedl předseda Svobodných Petr Mach. Nyní se dle něj rozhoduje, zda je v této věci suverénní Evropská unie, nebo členské státy. „Je v našem národním zájmu – nedat se a uhájit suverenitu České republiky. Nenechat si vnutit kvóty a ignorovat osočování z diskriminačního chování. Máme zkrátka právo rozhodovat si o České republice u nás v České republice,“ je přesvědčen Petr Mach.
 

Pospíšil: Není správné někoho trestat za to, že má jiný názor než Juncker nebo Merkelová

S výroky lucemburské dvojice zásadně nesouhlasí ani europoslanec zvolený za TOP 09 Jiří Pospíšil. „Myslím si, že každá země EU by měla mít možnost se svobodně rozhodnout, zda chce či nechce přijímat na svém území uprchlíky,“ konstatoval. V případě, že některá ze zemí EU je nechce přijímat, měla by podle něho pomáhat jinak. „Není správné někoho trestat za to, že má na uprchlickou krizi jiný názor než pan Juncker nebo paní Merkelová,“ doplnil pro ParlamentníListy.cz.
 

Zdechovský: Názor Asselborna je největší pitomost, kterou jsem slyšel

„Názor pana Asselborna je asi největší pitomost, co jsem za poslední rok slyšel,“ domnívá se europoslanec Tomáš Zdechovský (KDU-ČSL). Všechny země světa i dle něj mají právo z ekonomických migrantů vybrat, které si vezmou. „U uprchlíků tomu tak není. A osobně jsem nikdy neslyšel, že by některé státy odmítaly vzít i uprchlíka muslima.“
 

Tomáš Zdechovský

  • KDU-ČSL
  • Poslanec EP a člen předsednictva KDU-ČSL
  • europoslanec

Chalupa: Juncker, Asselborn i Merkelová  by měli složit mandáty

Podle poslance Bohuslava Chalupy (ANO) by pánové Juncker, Asselborn, Schultz, paní Merkelová i Mogerini a další měli okamžitě položit mandáty na stůl a v zájmu těch, o které jim údajně jde, tedy v zájmu nás všech, okamžitě odejít do politického důchodu a uvolnit místo těm, kteří jsou kompetentní a schopní věci řešit na potřebné úrovni. Ne o nich donekonečna, tedy až do úplného rozpadu a zničení EU, diskutovat na všech možných i nemožných summitech. „Země Visegrádu musí evidentně mnohem více bezpečnostně a politicky spolupracovat a dát najevo, že podobné ‚maďarské‘ hysterie nemají, pokud jde o racionální diskuzi, a zejména realizaci opatření při zajištění nepropustnosti schengenského prostoru šanci na úspěch. Kdo by měl být ‚vyřazen z oběhu‘ je úplně jasné,“ sdělil.

Ing. Bohuslav Chalupa

  • BPP
  • velmi nespokojený občan
  • kontrolní výbor

Lorencová: Jen hluchý a slepý nechápe, co se na nás řítí 

Diametrálně odlišné názory na tuto problematiku než pánové Juncker a Asselborn má i poslankyně ANO Jana Lorencová: „Dala jsem je najevo více než před rokem na půdě Poslanecké sněmovny. Navíc je to problematika každým dnem širší, přicházejí masově lidé, které naše civilizace nesmí přijmout, pokud chceme přežít jako Evropa, kterou jsme převzali od našich předků. Jsem příznivcem sebeobrany každého státu jednotlivě, vedle obrany v rámci evropského společenství,“ uvedla pro ParlamentníListy.cz bývalý novinářka.
 
Bohužel podle ní téměř vymizel pojem vlastenectví. „Někdy propadám skepsi, protože vše nasvědčuje dlouhodobě přípravě na to, čeho jsme dnes svědky. Počínaje systematickým vymýváním mozků pomocí telenovel (do prázdných nádob se dá cokoli snadněji inplantovat),“ uvedla s tím, že se obává nevratných kroků. „Moje názory jsou celkem známy. Někdy mám pocit, že na toto téma bylo už vše důležité řečeno a že jen slepý a hluchý nechápe, co se na nás řítí,“ domnívá se. „Jistě existuje i jiná možnost, jsou to peníze. Nechce se mi ale věřit, že by zaslepenost mohla být až tak velká, aby ti, kteří jsou za to odpovědní, obětovali budoucnost evropské civilizace vlastním, pro nás naprosto nepochopitelným zájmům. Je toho hodně, co by se dalo na toto téma říci, ale opravdu si myslím, že kdo chce vědět a kdo chce a může, tak s tím nějakou formou bojuje,“ vysvětlila Lorencová. 
 

David: Junckery a Asselborny nepotřebujeme

„Pánům zjevně chybí náhled na jejich popularitu. Ani diktátor si nemůže dovolit být příliš neoblíben, tím méně si lze dovolit aroganci vůči občanům, kteří mohou otočit kormidlem, jak názorně ukázal Brexit,“ konstatoval bývalý ministr zdravotnictví a exředitel pychiatrické léčebny v Bohnicích Ivan David. „Obliba Evropské unie v členských zemích zvolna klesá pod 50 procent. Na neoblibě má značný podil ‚zvládání‘ uprchlické krize. Politik schopný kritického myšlení by se rozhodl neprovokovat a nezviditelňovat se tímto způsobem hlavně v zemích zatížených přílivem uprchlíků, anebo chudnoucích z volného pohybu peněz ven, zboží likvidujícího domácí konkurenci dovnitř a kvalifikovaných pracovních sil ven,“ vysvětlil. „Občané začínají chápat destruktivní vliv ‚evropské politiky‘ na své země. Junckery a Asselborny nepotřebujeme. Pokud jde o uprchlíky, nejde o neochotu pomoci trpícím, ale o neochotu trpět,“ dodal pro ParlamentníListy.cz.   

Soukup: Vyzývám Evropský parlament k odvolání Junckera

„Pan Juncker žije mimo realitu, islám není pouhé náboženství. Je to politická doktrína k ovládnutí světa. To je dnes víc než zřejmé. Jedním z přikázání muslima je šířít džihád kdekoliv, kam přijde, neexistuje přitom islám umírněný nebo radikální,“ vysvětlil poslanec ANO Zdeněk Soukup. Každý muslim dle něho se musí řídit principy, které jsou neslučitelné s naším právním pořádkem a etickými normami. „Pan Juncker už dávno ztratil legitimitu. Výroky kohokoliv v duchu lucemburského ministra na adresu Maďarska jsou nehorázné. Vyzývám evropský parlament k jeho odvolání,“ zdůraznil.

Olšer: Žijeme ve lži. Spadl Juncker z višně?

Obšírně se vyjádřil spisovatel a publicista Břetislav Olšer: „Friedrich Nietzsche geniálně charakterizoval současnou morálku Evropy. Žijeme ve lži, protože předstíráme jako by stále platila křesťanská morálka, ačkoliv v ni v hloubi duše nevěříme... Což je signifikantní pro žvanícího Junckera, kterého rozhořčuje, že katolíci nechtějí přijímat muslimy, když on sám se jim vyhýbá jako čert kříži?“ upozornil.
 
„V roce 1960 mi bylo šest, když se k nám do ulice přistěhovalo několik nových rodin. Ptal jsem se táty, co jsou zač a on mi řekl, že jsou to Maďaři. Za nějakou dobu se k nám nastěhovalo několik českých a slovenských rodin. A my jsme je přijali,“ připomněl Olšer Junckerovu vlastní zkušenost s uprchlíky, kteří utekli před komunistickým režimem do Lucemburska. „Spadl pan Juncker z višně na hlavu? Srovnávat pár rodin, které se přistěhovaly do Lucemburska z Maďarska nebo Československa, se statisíci běženců z Afriky a Blízkého východu? Přicestovaly ony jím zmiňované rodiny bez cestovních pasů či s těmito dokumenty falšovanými? Jakými nemocemi byli tito lidé nakažení. Hrozila z jejich strany teroristická činnost?“ ptá se Olšer.  

Juncker musel odstoupit kvůli skandálu z postu premiéra

Připomíná, že z postu premiéra Lucemburska musel Juncker odstoupit poté, co se zjistilo, že lucemburské bezpečnostní služby sbíraly informace o předních politicích a podnikatelích a některé z nich odposlouchávaly. „A vloni vyšlo najevo, že Lucembursko uzavíralo se stovkami nadnárodních firem speciální dohody a umožňovalo jim platit extrémně nízké daně. To vše v době, kdy byl Juncker nejen premiérem, ale i lucemburským ministrem zahraničí,“ upozornil. „Jaké kvóty se týkají Lucemburska? Egoismus jednotlivých částí Evropské unie brání efektivnímu a humánnímu řešení těchto problémů. Lucembursko má 2,1 žadatelů o azyl na 1000 obyvatel. Švédsko nejvíc, 8,2 žadatelů. O azyl nyní žádá v Německu na 600 tisíc běženců, v Lucembursku 1,5 tisíce,“ uzavřel pro ParlamentníListy.cz Břetislav Olšer.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…