Něco plácli, miliardy fuč. Na Richterovou a Jurečku už se to valí. Ze všech stran

19.10.2022 20:48 | Ze sítí

Chaotická prohlášení vládních činitelů o tom, kdy skutečně začne platit tzv. windfall daň z mimořádných zisků, vyvolala rozpaky, které mají významný podíl na prudkém poklesu pražské burzy, upozorňuje na to ekonom Lukáš Kovanda, opoziční poslanec Martin Kolovratník (ANO) i bývalý ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09), ten by žádal prošetřit, zda se tak nedělo úmyslně ve prospěch něčí strany.

Něco plácli, miliardy fuč. Na Richterovou a Jurečku už se to valí. Ze všech stran
Foto: Hans Štembera
Popisek: Místopředsedkyně sněmovny Olga Richterová

Zástupkyně předsedy Sněmovny a členka vlády Richterová (Piráti) dnes na Twitteru uvedla, že se jí podařilo na vládě dosáhnout zavedení tzv. windfall daně již na zisky z roku 2022. Stejně se vyjádřil i vicepremiér Marian Jurečka (KDU-ČSL), ráno při příchodu na vládu hovořil o koaliční dohodě, podle které bude takzvaná windfall tax platit i pro rok 2022.

Až odpoledne po jednání kabinetu ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) prohlásil, že touto cestou vláda spíše nepůjde. Ovšem s pražskou burzou vyjádření stačilo během chvíle slušně zahýbat.

Pražská burza po dnešních informacích o možném zavedení daně z neočekávaných zisků i pro letošek značně oslabila. Index PX klesl o 2,54 procenta na 1 138,26 bodu. Výrazně ztrácely akcie energetické firmy ČEZ a bank, což jsou sektory, na které daň míří. Cenné papíry ČEZ se dokonce propadly na nejnižší cenu za zhruba jeden rok. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Jako na pohár, který přetekl, se politici a experti dívají na počínání Fialovy vlády. Nechybělo vyjádření Miroslava Kalouska, který vládu dlouhodobě ostře kritizuje. „Vyjádření paní Olgy Richterové a Mariana Jurečky k ‚windfall tax‘ způsobila dnešní ztrátu hodnoty akcií na burze o cca 30 miliard korun.

Ztráta pro jednoho znamená ovšem zisky pro druhého. Kdybych byl poslanec, chci vyšetřovací komisi na příčiny a motivy toho skandálního kurzotvorného zmatku,“ napsal na svém twitteru.

„Tohle je, bohužel, hlavní mentální příčina dnešního stavu státní kasy. Něco ‚plácneme‘, 10 miliard sem, 10 miliard tam, 5 tisíc na každé dítě, úsporný tarif pro všechny, deštník proti drahotě… Vždyť to nejsou naše peníze. Kdyby to byly jejich peníze, nikdy by to neudělali,“ dodal bývalý předseda TOP 09 v dalším tweetu.

Nejisté výkřiky za cenu ztráty miliard jsou zarážející i pro ekonoma Lukáše Kovandu. „Osobní PR pirátské poslankyně a lidoveckého předsedy, kteří potřebovali světu tweetovat a zvěstovat kurzotvornou novinu, kterou ovšem neměli vyříkanou s šéfem kasy, připravilo ČEZ o 17,5 miliardy jeho hodnoty, komerčku o 4,2 a Erste o 8,9 miliardy. Dohromady skoro o 31 miliard,“ vyčíslil Kovanda a přidal ironický potlesk.

Ani komentátor Petr Holec si poznámku neodpustil. „Komunikační neschopnost 5k ohledně windfall tax už má takovou sílu, že dokáže dokonce rozhýbat i pražskou burzu. Bravo!!!“ gratuloval ironicky vládě.

Zase o důvod víc, proč by podle poslance hnutí ANO Martina Kolovratníka měla „amatérská vláda“ skončit. „Chaos chaosů, nejistota, amatérský přístup, zmatek v komunikaci. Richterová v úterý večer: prosadili jsme windfall tax od 22. Stanjura ve středu odpoledne: Ne ne, bude od 23. Richterová: jasně, je to jen návrh. A burza mezitím vesele padá dolů. Díky, té změny už bylo fakt dost. Zabalte to!“ vzkázal vládní pětikoalici člen opoziční parlamentní strany.

Zavedení wind fall tax se nelíbí ani Hospodařské komoře. Vládu žádá, aby od tohoto kroku upustila či sazbu této daně snížila o polovinu.

 

 

Windfall tax je daň z mimořádných zisků firem, kterým v důsledku současné krize mimořádně vzrostly zisky. Dočasné zdanění se má týkat energetických podniků, bank a rafinerií. Sazbu této daně ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) navrhuje ve výši 60 procent.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …