Nedáte se očkovat? Pokuta! Čtyřikrát do roka. V Rakousku se s tím nemažou

15.01.2022 15:50

Chargé d’affaires na velvyslanectví ČR ve Vídni Jakub Novák v rozhovoru pro sobotní MF Dnes prozradil mimo jiné, jak vysoká pokuta postihne ty, kteří při pobytu v Rakousku nedodrží některé z covidových nařízení. Ale nezůstalo jen u toho. Za pár týdnů začne v Rakousku platit zákon o povinném očkování. Ten, kdo se očkovat nenechá, zaplatí pokutu každého čtvrt roku.

Nedáte se očkovat? Pokuta! Čtyřikrát do roka. V Rakousku se s tím nemažou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch otevřel v pražském obchodním domě Kotva další očkovací centrum umožňující očkování bez registrace

V Rakousku od února tohoto roku bude platit povinnost nechat se očkovat. Statistiky rakouských úřadů ale ukazují, že Čeští občané žijící v Rakousku se nechají očkovat častěji než rodilí Rakušané. Vůbec nejproočkovanější skupinou jsou Turci žijící v Rakousku, Češi jsou hned za Turky.

Pokud by někdo v Rakousku nedodržel některé z covidových opatření, čili jít do restaurace bez plného očkování nebo po nedávném prodělání nemoci s sebou nese riziko, že zaplatí pokutu. „Pro jednotlivce ve výši až do 1450 eur (asi 35.525 Kč),“ upozornil Novák.

Pokud jde o povinné očkování, zákon, který byl v této souvislosti přijat, byl podle Nováka nejpřipomínkovanějším zákonem v moderní historii Rakouska, takže je vidět, že k povinnému očkování není mezi občany stále naprosto shoda, ale rakouská vláda na povinném očkování trvá. A znovu bude platit – ten, kdo se nenechá očkovat, bude platit pokutu za každého čtvrt roku.

„Ve standardním správním řízení až 3600 eur (88.200 korun). Ve zjednodušeném řízení do 600 eur (14.700 korun). Přičemž rakouský zákonodárce si při tvorbě toho opatření dal pozor na to, aby to nebylo tak, že se člověk při porušení povinnosti bude moci v uvozovkách ‚jednorázově vykoupit‘. To znamená, že neočkovaní, kteří se odmítnou očkovat, dostanou podle návrhu pokutu každého čtvrt roku,“ prozradil Novák.

Jiné rakouské pravidlo pak říká, že lidé se třemi dávkami vakcíny nebudou muset po kontaktu s covid pozitvní osobou jít do karantény.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…