Nedůvěřují státu, jsou protisystémoví... A už jsou ve zprávě vnitra o extremismu

04.05.2023 18:28

V Česku se v době pandemie nemoci covid-19 etablovala skupina protisystémově naladěných lidí. Nedůvěřují státu a principům, na kterých je založen. Nevěří ani vládě, mají pocit, že za stávající situace a stávajícího společenského uspořádání jejich hlas není vyslyšen. Alternativu jim nabízejí konspirační teorie. Ve zprávě o extremismu za loňský rok to uvedlo Ministerstvo vnitra.

Nedůvěřují státu, jsou protisystémoví... A už jsou ve zprávě vnitra o extremismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Protivládní demonstrace, kterou zorganizoval Ladislav Vrabel a spolek ČR na 1. místě na Václavském náměstí

Skupina lidí, kterou vnitro zmiňuje, volá podle zprávy po tom, že je třeba změnit fungování státu. Ačkoli se podobné myšlenky šíří zejména v online prostředí, její členové mají tendenci setkávat se i v reálném životě. Své aktivity loni přesouvali na méně využívané platformy, které mají méně přísná opatření.

Ideologickou alternativu lidem nabízejí různé konspirační teorie. „Konspirační teorie v sobě mají nezřídka zakomponován xenofobní prvek, a nacházejí tak styčné body s různými extremistickými či vyhroceně nacionalistickými subjekty. S těmito teoriemi ochotně pracují i kvazi-mediální platformy a propagandističtí pracovníci jiných států," uvedlo vnitro.

Ministerstvo upozornilo na to, že zmíněné mediální platformy a účty na digitálních platformách s sebou přinesly trend agresivního vystupování a „normalizace lhaní". Jejich výstupy mají podle vnitra „silný radikalizační potenciál". Vloni bylo navíc mnoho podnětů, se kterými umí tyto mediální platformy pracovat.

Skupina těchto lidí se podle vnitra čím dál více izoluje od společnosti. „Její členové nacházejí styčné plochy s extremistickými a xenofobními subjekty a stávají se často příjemci i šiřiteli obsahů kvazi-mediálních platforem. Krátkodobý úspěch protestního uskupení kolem aktivisty Ladislava Vrabela dokazuje, že je poměrně jednoduché ji prostřednictvím sociálních sítí mobilizovat," dodalo vnitro. Vrabel je známý jako organizátor protivládních demonstrací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vláda, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseJirka Nový , 04.05.2023 19:13:26
Zdá se, že chcípající kobyla okolo sebe začíná kopat.

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…