Nefouká tu, nesvítí tu a čísla to dokazují. Ale stejně se stavějí soláry a větrníky

07.01.2024 18:40 | Monitoring

Spoléhat na solární a větrnou energii je pro Česko naprostý nesmysl. Dokládat to má dvojice grafů ukazujících, kde v Evropě „fouká a svítí“. V kotlině mezi Krušnými horami a Beskydy to bohužel vážně není.

Nefouká tu, nesvítí tu a čísla to dokazují. Ale stejně se stavějí soláry a větrníky
Foto: archiv
Popisek: Solární elektrárna - ilustrační foto

Slunce a vítr. Dva vzývané „obnovitelné zdroje“, které mají zajistit Evropě dostatek elektrické energie i poté, co se rozhodne „dekarbonizovat“, tedy skončit s uhlím a dalšími zdroji zanechávajícími uhlíkovou stopu.

Oba energetické zdroje jsou ale vázány pouze na specifické podnebí. A podle dvojice map kolující internetem má Česko smůlu, neboť ani u jednoho není v optimálním umístění.

Potenciál solárních elektráren byl na základě dat z Eurostatu, Evropské komise a mnoha dalších institucí vyhodnocen podle počtu slunečných hodin za rok. Maximem je 2 100–2 200, kterého je ale dosahováno jen na středomořských ostrovech a úplném jihu Itálie a Španělska.

2 000–2 100 hodin ročně už má většina jižní Evropy.

Naopak nejméně má Skandinávie, a to méně než 1 200 slunečných hodin za rok.

Hned v druhé nejslabší kategorii intenzity, od 1 200 do 1 400 hodin, se ale nachází větší část Česka. Jen jih Čech a Moravy je ve vyšší kategorii 1 400–1 600 slunečných hodin ročně.

Podobným způsobem byl vykalkulován potenciál energie větrné. V něm nepřekvapivě dominují oblasti u Atlantského oceánu a Baltského moře. Naopak středomořský jih Evropy je pro větrníky naprosto neperspektivní.

Z pohledu Česka je ale špatnou zprávou, že do této oblasti zasahuje i většina Česka. Výjimkou jsou pouze severní pohoří od Krušných hor po západ Jeseníků, které jsou ve čtvrté či páté ze šesti kategorií.

„V ČR, jak je vidět, není racionální stavět ani solární, ani větrné elektrárny. Investor, který si může vybrat, kam půjde, za své peníze získá větší výnos jinde,“ shrnuje grafy účet ZSDNP na platformě X.

Ten se prezentuje jako „zaměstnanecký svaz“. Jde o Zaměstnavatelský svaz důlního a naftového průmyslu. V logu má tradiční hornické náčiní. „Sdružuje organizace důlního průmyslu, rudného a nerudného hornictví a naftového průmyslu včetně organizací, které s báňskou činností úzce souvisejí,“ představuje na svém webu.

Jeho účet na platformě X se zabývá dominantně energetikou, upozorňuje například na to, že Česko je záložním zdrojem proudu pro Německo, když tam přestane foukat. Nebo se zabývá vývojem cen emisních povolenek.

Ke dvojici zveřejněných grafů dodává, že uhlí, které bylo alternativou mezi pásy větrů a slunečního svitu, bylo pod tlakem Evropské unie bohužel zakázáno.

Jeho poznámka vyvolala posměšnou reakci parodického účtu Tomia Okamury řečeného Pitomio.

„Totální dementi by tohle řešit fakt neměli,“ vzkázal recesista těžařskému svazu.

Jiní doporučili, aby svá data probrali s provozovateli webu Fakta o klimatu.

Ti naopak propagují „vědecký konsenzus“ o klimatické změně, který dokládají třeba informací o rekordní teplotě na jižní polokouli pokořené na silvestra. K ní dodávají kontext, že „s růstem průměrné globální teploty přibývá dnů s extrémně vysokými teplotami, naopak ubývá dnů s extrémně nízkými teplotami“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …