Nehrajme s Benešovými dekrety politické hry, varoval Klaus

04.12.2012 20:24

Takzvané Benešovy dekrety jsou platné zákony nynější České republiky, nic už se ale podle nich v současnosti nerozhoduje a neměly by se s nimi hrát politické hry. Při úterní státní návštěvě Maďarska to novinářům řekl prezident Václav Klaus.

Nehrajme s Benešovými dekrety politické hry, varoval Klaus
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus

Jeho protějšek János Áder zdůraznil, že s Václavem Klausem jednal o aktuálních otázkách a budoucnosti česko-maďarských vztahů, nikoliv o minulosti.

Maďarsko takzvané Benešovy dekrety, jež po válce zbavily československé Maďary a Němce na základě kolektivní viny občanství a majetku, dlouhodobě považuje za sporné. V maďarském parlamentu se nyní chystá návrh na vyhlášení památného dne, který má připomenout osud Maďarů vysídlených po válce z jižního Slovenska. Usnesení podporují poslanci vládní strany Fidesz i zástupci vlády.

Václav Klaus dnes na úvod návštěvy Maďarska čelil dotazu maďarského novináře, zda jsou dekrety stále platné. "Jsou to normálně platné zákony tehdejšího Československa, tudíž i dnešní České republiky. Nicméně tyto zákony dneska již nemají žádný smysl, nic se podle nich dneska nerozhoduje. To víme všichni my v České republice, stejně tak jako v Maďarsku. Odmítám s minulostí hrát současné politické hry," odpověděl.

Také Áder před novináři odmítl téma dekretů čs. prezidenta Edvarda Beneše otevírat. "Na dnešní schůzce jsme se nezabývali otázkami minulosti, mluvili jsme jen o otázkách současných a o věcech budoucnosti," řekl. Klaus uvedl, že s Áderem na žádný problém v česko-maďarských vztazích nenarazili a ani žádný není. Dosluhující český prezident připomněl, že se nynější návštěvou přijel do Maďarska jako hlava státu rozloučit.

Státní tajemník maďarského ministerstva zahraničí Zsolt Németh při listopadové návštěvě Prahy uvedl, že Maďarsko a Česká republika jsou připraveny diskutovat o nevyřešených problémech z minulosti a chtějí zahájit upřímný dialog o společné historii. Vytvořena by podle něj měla být společná komise historiků, uvedla maďarská agentura MTI. Kvůli dekretům podle agentury bylo přes 100.000 etických Maďarů deportováno nebo posláno do pracovních táborů a nedočkali se odškodnění.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…