Nehrát kvůli Putinovi ruské skladatele, to už je moc. Hudebníci protestují

19.03.2022 14:46 | Ze sítí

Ruská armáda rozehrála na Ukrajině barbarskou symfonii. V koncertu se střídají ruská děla s ruskými stíhačkami, a když umlknou jedny i druhé, nastoupí na jejich místo rakety. Tento příšerný koncert uvedl 24. února 2022 do chodu prezident Vladimir Putin. Časopis Forbes si ale v souvislosti s touto děsivou ruskou akcí položil otázku, zda nesou vinu na této válce i ruští umělci, kteří hrají díla klasiků, např. Sergeje Rachmaninova a dalších hudebních velikánů.

Nehrát kvůli Putinovi ruské skladatele, to už je moc. Hudebníci protestují
Foto: pixabay.com
Popisek: housle, ilustrační foto

Ruské rakety, dělostřelecké granáty, bomby padající z nebes. Těm všem se teď musí pokusit vyhnout ukrajinské děti i jejich maminky, zatímco otcové brání ruským agresorům v postupu svobodnou Ukrajinou.

Je ale správné kvůli dnešnímu naprosto neakceptovatelnému chování Ruské federace nehrát na Západě např. díla ruských hudebních velikánů, jako jsou Sergej Rachmaninov nebo Dmitrij Šostakovič?

Český klavírní virtuos Ivo Kahánek má za to, že tato otázka má dvě roviny.

„Jednou je přímá spolupráce s umělci, kteří se k současnému ruskému režimu otevřeně hlásí – po vojenském napadení Ukrajiny nelze čekat nic jiného než vypovězení takové spolupráce, protože opak by znamenal souhlas s hodnotami takových umělců. Druhou rovinou je však embargo na veškerou ruskou hudbu, včetně dávno nežijících klasiků. To mi připadá absurdní,“ uvedl pianista.

Ale pokud jde o klasiky, kteří s dnešní politikou Vladimira Putina nemají nic společného, už proto, že se éry vlády Vladimira Putina nedožili, tam jejich zakazování považuje Kulhánek za nesmyslné.

„Hledat souvislost estetických a duchovních hodnot velikánů historie typu Čajkovského, Rachmaninova, Šostakoviče či třeba Denisova se současnou politikou Vladimira Putina a jeho vládní mašinerie je podle mě lacinou symbolikou a retroaktivním uplatňováním kolektivní viny,“ upozorňuje Kahánek. „Na Ukrajině se samozřejmě děje velká hrůza, ale dopady do světa umění, restrikce vůči ruským mistrům a dílům, jsou něčím, s čím se nelze snadno ztotožnit,“ zdůrazňuje ještě.

Olga Jelínková, členka operního domu v Lipsku, upozorňuje, že i v Česku dnes žijí Rusové, kteří utekli z Ruska právě před Putinem. A nadávat těmto lidem za ruskou invazi na Ukrajinu považuje Jelínková za nechutné.

„Jako by najednou měli všichni Rusové na čele cejch. Kamarádka flétnistka mi vyprávěla, v jakém strachu teď žije ruská rodina její žačky, která do Česka utekla právě před Putinem. Najednou vidí despekt v očích lidí, kteří s ní ještě nedávno sympatizovali. Není nic jednoduššího než primitivně namířit proti někomu vlastní frustraci ve jménu dobra. Já osobně jsem velkou milovnicí klasické ruské literatury, ruské hudby, ruský člověk mě s určitým mrazením v zádech vlastně fascinuje,“ uvedla sopranistka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…