Nejdřív zaměstnat Maďary. Nechtějí? Zvedněte plat! Orbán k práci

10.03.2023 14:14 | Ze sítí

Viktor Obrán na konferenci v Budapešti hovořil o plánech na využití vnitřních zdrojů Maďarska při obsazování volných pracovních míst. Zmobilizovat chce maďarské občany, před cizinci budou mít prioritu. Hostujícím pracovníkům bude poskytován pouze dočasný pobyt. Daně zvyšovat nehodlá, dohlédnout chce na vybírání těch stávajících.

Nejdřív zaměstnat Maďary. Nechtějí? Zvedněte plat! Orbán k práci
Foto: Repro YouTube The Independent
Popisek: Viktor Orbán promluvil na CPAC v Dallasu

Projev maďarského premiéra Viktora Obrána na čtvrteční konferenci v Budapešti poskytl náhled do plánované vládní politiky zaměstnanosti a plánu pro hospodářský rozvoj země. Maďarská ekonomika má zaměstnávat především Maďary, prohlásil Orbán hned zkraje projevu. V příštích 1–2 letech bude v Maďarsku potřeba půl milionu nových pracovníků, Orbán chce mobilizovat vnitřní zdroje. Maďarští pracovníci by na trhu práce měli mít prioritu, uvedl.

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26303 lidí
Zmínil, že velké průmyslové projekty se soustředí ve východním Maďarsku. Plné zaměstnanosti chce dosáhnout v oblasti Békés na jihovýchodě, úplná zaměstnanost je již téměř dosažena v oblasti Debrecenu a Nyíregyháy.

Orbán také zdůraznil, že Evropská unie umožňuje Maďarsku využívat pracovní síly z maďarských komunit za hranicemi. Cizinci by měli být zvažováni až jako poslední možnost. „Nemůžeme dávat výhodu cizincům před Maďary, můžeme zvážit hostující pracovníky jen až tyto rezervy vyčerpáme,“ prohlásil a vysvětlil, že Maďarsko by se mělo také vyhnout zaměstnávání cizinců na pracovní místa, která jsou svou povahou náročnější a maďarští občané o ně proto nejeví zájem. Řešil by to zvýšením mezd na takových to pozicích. „Pokud je práce nepohodlná a obtížná, měla by být lépe placena, ale cizinci nemohou mít přednost před Maďary,“ řekl a dodal, že zahraničním pracovníkům bude v zemi poskytován pouze dočasný pobyt.

V projevu hovořil také o daních, které hodlá vláda držet na nízké úrovni. Odkázal se v projevu i na slova generálního ředitele OTP Bank Sándora Csányiho, podle kterého by se namísto zavádění nových daní mělo Maďarsko spíše soustředit na vybírání těch již existujících. Maďarsko se dále bude snažit minimalizovat dopad globální minimální daně na místní firmy. Její břemeno dopadne pravděpodobně na „zahraniční hráče“. Zmínil také, že Maďarsko má od Evropské unie potvrzené, že místní podnikatelskou daň lze zahrnout do výpočtu minimální daně. To maďarské společnosti před dodatečnou zátěží ochrání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …