Nejen Bělgorod. Útoky jsou prý i na Krymu

23.05.2023 7:41

Válka na Ukrajině trvá už 454 dní a veřejným prostorem hýbe útok proukrajinské jednotky na území Ruské federace v Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Cílem akce prý bylo vytvořit bezpečnostní zónu na ochranu ukrajinských občanů před ruskými útoky. Rusové také tvrdí, že Ukrajinci napadají Krym, ale Rusové dávají najevo, že se nezaleknou vůbec nikoho a ruský život na Krymu poběží dál. Ukrajinské velení oznámilo, místem nejtvrdších bojů zůstává Bachmut a jeho okolí.

Nejen Bělgorod. Útoky jsou prý i na Krymu
Foto: z internetu
Popisek: požár v Sevastopolu

Ruská agrese proti Ukrajině bez ustání pokračuje. Soukromá armáda wagnerovců v čele s jejich zakladatelem Jevgenijem Prigožinem dobyla Bachmut, ale ukrajinská strana podle CNN tvrdí, že trosky tohoto města a jeho okolí jsou stále epicentrem bojů.

Východoukrajinská města Bachmut a Marinka zůstávají „epicentrem bojů“, uvedl v pondělí generální štáb ukrajinských ozbrojených sil. V okolí Kupjansku, Lymanu, Bachmutu, Avdijivky a Marinky údajně proběhlo 25 „bojových střetnutí“.

„Boje o město Bachmut pokračují. Okupanti provedli letecké údery v okolí Bachmutu a Ivanivske,“ uvedl generální štáb. „Ukrajinské obranné síly odrazily četné útoky nepřítele u města Marinka. Kromě toho byla nepřítelem ostřelována obec Pobieda v Doněcké oblasti.“

Podle ukrajinských ozbrojených sil ruské útoky zasáhly obytné bytové domy, soukromé domy, mateřskou školu a další objekty civilní infrastruktury a zranily některé civilisty.

Dalším raketovým útokům čelilo město Dnipro, Záporoží a jiné. Podle ukrajinského generálního štábu šlo o 21 raket.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ocenil, že ukrajinská vzdušná obrana sestřelila při posledním útoku 25 sebevražedných dronů Šahíd z 25 vyslaných. „Pětadvacet z pětadvaceti. Vynikající výsledek,“ ocenil Zelenskyj.

Ukrajinská strana také tvrdí, že pátrací týmy našly jen za poslední měsíc 50 těl pohřešovaných osob v oblastech dříve okupovaných Ruskem, včetně Doněcké, Luhanské a Charkovské oblasti, uvedl jeden z ukrajinských představitelů. Ukrajinské ministerstvo vnitra uvedlo, že od začátku ruské invaze bylo za oficiálně pohřešované považováno přibližně 23 000 lidí.

Rusové prohlašují, že ukrajinská armáda útočí na poloostrov Krym. Američané dávají najevo, že na to Ukrajinci mají plné právo, neboť Krym považují stále za ukrajinský. Pro CNN se v tomto smyslu vyjádřil např. americký poradce pro národní bezpečnost Jake Sullivan.

Rusové dávají najevo, že se nezaleknou vůbec nikoho a ruský život na Krymu poběží dál.

„Naším úkolem je posílit naše technické možnosti. Jsem si jist, že ruské ministerstvo obrany právě toto dělá. Všechny příslušné služby pracují. Již devět let žijeme pod hrozbou teroristických útoků ze strany kyjevského režimu. Jsme na to zvyklí. Přesto Krym žije, pracuje, vzkvétá. A bude vzkvétat i nadále, navzdory jakýmkoli Sullivanovým a podobným prohlášením,“ řekl Vladimir Konstantinov, předseda krymské Státní rady. Na jeho slova upozornila ruská státní agentura TASS.

Vedle toho Rusové tvrdí, že proukrajinské síly zaútočily na ruském území v Bělgorodské oblasti u hranic s Ukrajinou. Podle CNN bylo při těchto útocích zraněno nejméně 8 lidí.

Tamní gubernátor Vjačeslav Gladkov uvedl, že „sabotážní a průzkumná skupina“ ukrajinské armády překročila ruské území a zaútočila na město Graivoron. K útoku se přihlásily skupiny nazvané „Legie Svobody Ruska“ a „Ruský dobrovolnický sbor“. Podle ukrajinské strany za útokem stály síly, které na území Ukrajiny podléhají velení generálního štábu Ukrajiny, ale na území Ruské federace působí nezávisle.

Podle tvrzení ruských představitelů se zdá, že údery v Belgorodské oblasti v posledních týdnech zesílily. Začátkem tohoto měsíce Gladkov prohlásil, že nad obytnou oblastí v regionu vybuchly a spadly dva bezpilotní letouny. Dodal, že nebyly hlášeny žádné oběti, ale byly poškozeny dvě obytné budovy a jeden automobil. Další dron byl podle něj nad regionem sestřelen ruskými systémy protivzdušné obrany.

„Mluvčí ukrajinské Hlavní zpravodajské správy (GUR) Andrij Jusov poznamenal, že RDK a LSR jsou složeny výhradně z ruských občanů, a oznámil, že tyto skupiny zahájily operaci v Bělgorodské oblasti s cílem ‚osvobodit tato území... od takzvaného Putinova režimu‘ a vytvořit ‚bezpečnostní zónu‘ u hranic, která by chránila ukrajinské civilisty před dalším ruským ostřelováním,“ uvedl k tématu washingtonský Institut pro studium války.

Několik ruských proválečných blogerů podle ISW akci označilo za informační operaci, která měla odvést pozornost od nedávného ruského zajetí Bachmutu a vyvolat v ruském informačním prostoru paniku před potenciální ukrajinskou protiofenzívou.

Zakladatel soukromé ruské vojenské skupiny wagnerovců Jevgenij Prigožin „využil incidentu, aby obvinil ruskou vládu a její byrokratickou setrvačnost, že k útoku přispěla, a kritizoval ruské ministerstvo obrany, že není schopno posílit ruské hranice a bránit Rusko“.

V ruském informační prostoru se také vede spor o to, kdo by měl být vyznamenán za dobytí Bachmutu. Prigožin upozornil, že by vyznamenání neměl dostat nikdo, kdo u Bachmutu nebojoval. Narážel tím pravděpodobně na velení konvenční ruské armády.

„Prigožin si stěžoval, že Rusko nevydalo státní vyznamenání mrtvým bojovníkům z Wagnerovy armády za úsilí o Bachmut a že ministerstvo obrany nikdy neudělilo bojovníkům z Wagnerovy armády ani medaile připomínající dobytí syrské Palmýry,“ uvedl k tématu institut.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

.!, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusekudli , 23.05.2023 9:13:33
Ve skutečnosti Rusko začalo tuto válku 24. února 2022, ale byly to Spojené státy, kdo ji učinil nevyhnutelnou. Tato válka je skutečně válkou Spojených států a absolutně není v zájmu Evropanů, kteří páchají ekonomickou a geopolitickou sebevraždu kvůli sankcím proti Rusku a kteří nyní riskují, že budou přímo zapojeni do tohoto konfliktu. Rusko nechce napadnout celou Ukrajinu, ani zbytek Evropy. Rusové nechtějí vyvraždit všechny Ukrajince, právě naopak, protože i oni mají na Ukrajině rodinu. Vyhýbají se proto zabíjení civilistů. Chtějí zničit ukrajinskou armádu složenou zejména z nacistických praporů a získat neutralitu Ukrajiny: žádné jaderné střely 5 minut od Moskvy. Rusko zasáhlo do ukrajinské občanské války, aby zabránilo zmasakrování obyvatel Donbasu nacisty kontrolovanou kyjevskou armádou, která přísahala, že zabije všechny rusky mluvící obyvatele Donbasu. Ukrajinská ofenziva proti Donbasu byla naplánována na březen 2022. Ruská intervence je svým způsobem pomocí lidem v ohrožení. Nepřišel čas na rozum dříve, než bude příliš pozdě?

|  9 |  0

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…