Nejen Ukrajinci. U Jemenu se taky útočí na lodě

19.02.2024 9:42

Nedávno se Ukrajinci pochlubili tím, že se jim podařilo zasáhnout a potopit ruskou výsadkovou loď Ceasar Kuznikov. Jenže nejsou zdaleka jediní, kdo v tomto ohledu zaznamenává úspěchy. V Adenském zálivu útočili jemenští Hútíjové na Brity registrovanou loď Rubymar. Podle agentury AP loď utrpěla poškození, podle hútíjských rebelů dokonce hrozí, že se v Adenském zálivu potopí. Posádka by ale měla být v bezpečí.

Nejen Ukrajinci. U Jemenu se taky útočí na lodě
Foto: Repro Marine Traffic
Popisek: Loď Rubymar

Jak světová média informovala, ukrajinské ozbrojené síly zaznamenaly úspěch v boji proti ruské černomořské flotile, když se jim podařilo zasáhnout výsadkovou loď Caesar Kunikov u krymského pobřeží. Podle videa, které Ukrajinci vypustili, byla loď potopena po masivním zásahu podvodními drony.

Jenže to není jen Černé moře, kde pro lodě není bezpečno. Bezpečný není ani Adenský záliv u Jemenu, kde se americké námořnictvo snaží potlačit Hútíje. Zatím evidentně neúspěšně. Jak informovala agentura AP, v noci z neděle na pondělí v Adenském zálivu došlo k útoku na loď, která plula pod vlajkou Belize. K útoku došlo, když americké síly zaútočily na hútíjské pozice včetně na jeden z prvních zaznamenaných podvodních dronů.

Anketa

Mají čeští zemědělci proč protestovat?

97%
2%
hlasovalo: 46429 lidí
Podle britského námořnictva (sekce zabývající se obchodní dopravou po moři) byla loď poškozena, ale posádka je v bezpečí. Soukromá bezpečnostní firma Ambrey pak oznámila, že v Británii registrovaná loď, kterou ale provozovali Libanonci plula do Bulharska ze Spojených arabských emirátů. Její jméno je podle dat ze sledování námořní dopravy Rubymar. V Bejrútu její poškození nekomentovali. Firma Ambrey uvedla, že loď byla naložena částečně, ale neuvedla čím. A v Perském zálivu vypnula sledovací systém.

Dle AP se hútíjští rebelové k útoku hned nepřihlásili, ale v pondělí ráno se očekává vyjádření. To skutečně přišlo. Jahíja Sarí, mluvčí jemenských ozbrojených sil vydal prohlášení, podle kterého „provedli vojenskou námořní operaci“ proti britské lodi Rubymar pomocí protilodních střel.

Což údajně vedlo k tomu, že loď utrpěla katastrofální poškození a nepokračuje v plavbě. Kvůli tomuto poškození hrozí, že se v Adenském zálivu potopí. Sarí tvrdí, že zajistili, aby posádka mohla bezpečně opustit loď. Kromě toho tvrdí, že se jim podařilo sestřelit americký dron MQ-9 Reaper.

Prohlášení mluvčího hútíjských rebelů

Dle dat serveru Marine Traffic je Rubymar 171 metrů dlouhá a 27 metrů široká loď s hloubkou ponoru 8,9 metru.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Karel Šebesta

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …