Nejen dopis. Zemanův Mynář prý na Ústavní soud i volal

31.05.2021 7:10

Soudy jsou jedním z pilířů demokratického státu. Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský říkává, že jedním z úkolů soudů je bránit občany před vládní mocí. Zdá se však, že hradní kancléř Vratislav Mynář má za to, že jako hradní úředník může chod soudu zkusit ovlivnit. Svědčí o tom Mynářův telefonát jednomu z ústavních soudců ve věci volebního zákona. Soudce však Mynářovu snahu nahlásil.

Nejen dopis. Zemanův Mynář prý na Ústavní soud i volal
Foto: Hana Brožková
Popisek: Hradní kancléř Vratislav Mynář

Server Seznam Zprávy přinesl informaci, že se kancléř Vratislav Mynář obracel na Ústavní soud jako celek v dopise, v němž žádal, aby soudci nerušili volební zákon nebo jeho části, ale jmenovitě, po telefonu, se obracel také na jednoho soudce. Ten ale Mynářův nevhodný pokus nahlásil.

„Tím soudcem byl Jaromír Jirsa, jmenovaný do Ústavního soudu Milošem Zemanem během jeho prvního volebního období. V případě volebního zákona nakonec hlasoval jinak, než by si Hrad přál – pro zrušení pravidel znevýhodňujících voliče koalic a malých politických stran,“ napsal k tomu server.

Rychetský potvrdil, že každý soudce Ústavního soudu ČR dostal z Hradu dopis s patřičnou žádostí a Jirsa obdržel spolu s dopisem i telefonát, což také nahlásil. Obsah rozhovoru ale prý Rychetský nezná. Nechtěl o něm mluvit ani soudce Jirsa.

Server připomněl, že Mynářovy pokusy ovlivňovat různá rozhodnutí soudů vyplula na světlo v letech 2015, 2016 i 2017. V roce 2017 volal předsedovi Městského soudu v Praze Liboru Vávrovi a chtěl vědět, jak soud rozhodl o vydání ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…