Nejhorší rozhodnutí od roku 1989, hodnotí ekonom odmítnutí fiskální smlouvy

01.03.2012 19:53

Za dva dny začne v Bruselu summit, na kterém země Evropské unie podepíšou fiskální smlouvu. Tedy kromě Velké Británie a České republiky. „To, že se Česko k paktu nepřipojí, je nejhorší rozhodnutí zahraniční politiky od roku 1989,“ řekl v Interview ČT24 ekonom a pedagog na Národohospodářeké fakultě VŠE Tomáš Ježek. Podobného názoru byl i Pavel Mertlík v Impulsech Václava Moravce.

Nejhorší rozhodnutí od roku 1989, hodnotí ekonom odmítnutí fiskální smlouvy
Foto: vpolomouc.army.cz
Popisek: Vlajka EU

„Žádné ekonomické ztráty to nepřinese a Česká republika se sama zavázala k totožným věcem. Navíc země se může kdykoliv připojit. Ale z politického hlediska se tím vyřazujeme z rozhodovacích procesů v Evropské unii. Tím, že ČR stojí mimo, nemá šanci tyto procesy ovlivnit, dostáváme se tím mimo hlavní proud evropské spolupráce,“ řekl hlavní ekonom Raiffeisenbank a bývalý ministr financí Pavel Mertlík v Impulsech Václava Moravce.

Bankrot Řecka je nevyhnutelný

Daleko větší starosti než nepřístupné Česko však dělá Evropské unii Řecko. Podle Mertlíka je jeho bankrot nezvratný. „Už je v řízeném bankrotu, ale není jisté, zda se podaří ustát, aby byl řízený, vidím to stále černější. Navíc druhý záchranný program nemusí stačit a v každém případě bude země dlouhodobě potřebovat zahraniční pomoc. Bankrot sice lze dále oddalovat, ale přináší to další výdaje. Od prvních problémů Řecka uběhly už dva roky, takže banky jsou na bankrot připraveny,“ myslí si Mertlík.

„Vypadá to, že zachránit půjde, ale je to strašně drahé. Stále se platí za staré chyby a je důležité, aby se už neopakovaly,“ dodal Ježek.

Podle Mertlíka nebudou následky bankrotu Řecka příliš fatální. „Jednotlivé instituce utrpí finanční ztráty, ale nebudou nijak velké. Pokud dojde ke spontánnímu bankrotu, tak to bude mít dopad ještě na další věřitele,“ řekl Mertlík v Impulsech.

To, že Řecko zbankrotuje, nemusí nutně znamenat, že vystoupí z EU. „Pro řeckou vládu by byl odchod ale lepší, protože povede k devalvaci měny a tím i k možnému růstu ekonomiky,“ dodal Mertlík.

Šetřit, kde se dá. Rozpočet musí být vyrovnaný

Česká republika má v Evropské unii sedmý nejnižší dluh v poměru na HDP. Na opačném konci žebříčku je právě Řecko. Přestože má Česko poměrně vyrovnané hospodaření, ve státním rozpočtu musí ušetřit 32 miliard. „Dá se to sehnat, otázkou je, zda se to nedotkne veřejných výdajů jako například na školství. Tam je propad příjmů obrovský. Vysoké školy jsou na tom ještě dobře v porovnání se středními a základními,“ uvedl Mertl.

Podle Ježka je ideální variantou, aby stát dělat rezervy v době hojnosti, které by se vydávaly v horších časech. To se však nedělo, a tak vláda teď šetří peníze, kde se dá: zvyšováním DPH a daní pro bohaté, zmrazováním důchodů a výdajů. „Zmrazování důchodů mi přijde jako přemrštěný krok. Zvyšování DPH není příjemná cesta, ale asi se nic nedá dělat a dopady nebudou tak zlé. Daně pro bohaté je třeba také zvýšit. Vláda by ale především měla udělat hloubkovou revizi státních orgánů, zde by se rezervy našly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…