Nejnovější průzkum: Sobotka v popularitě dohání Babiše

08.06.2015 14:16

Popularita ministra financí Andreje Babiše (ANO) a premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) se téměř vyrovnaly. Nejpopulárnějším politikem je sice nadále Babiš s 59 procenty příznivých hlasů, Sobotka za ním ale zaostává jen o jeden procentní bod. Důvodem sblížení jejich pozic je pokles Babišovy obliby a naopak nárůst Sobotkovy. Třetí je opět ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Vyplynulo to z květnového průzkumu agentury STEM, která jeho výsledky dnes poskytla ČTK.

Nejnovější průzkum: Sobotka v popularitě dohání Babiše
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bohuslav Sobotka

Babiš je na prvním místě od loňského ledna, Sobotka se na druhé dostal loni na podzim. Poprvé klesla Babišovi popularita v předchozím březnovém průzkumu, nyní si pohoršil o dalších pět bodů. Naproti tomu obliba Sobotky od března stoupla o čtyři body.

„Z výsledků průzkumu není možné jednoznačně určit, jaké skutečnosti podmiňují oslabování míry pozitivního hodnocení ministra financí Babiše. Projevuje se tu složitost koaličního vládnutí a patrně také diskuze o střetu zájmů ministra financí a zároveň šéfa firmy Agrofert, která se v nedávné době rozhořela především na půdě Poslanecké sněmovny,“ uvedli autoři průzkumu a doplnili, že zlepšení názoru na Sobotku naznačuje jeho nekonfliktní vystupování vůči veřejnosti.

Celý průzkum ZDE

Polepšili si Ťok, Chovanec i Okamura. Pohoršili Dienstbier a Faltýnek

Stropnického kladně hodnotí 51 procent Čechů, v březnu jich bylo 52 procent. Žádný další český politik nadpoloviční počet kladných hodnocení už nezískal. Za Stropnickým s odstupem devíti bodů skončil ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) následovaný místopředsedou vlády Pavlem Bělobrádkem (KDU-ČSL), ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD) a ministrem pro lidská práva Jiřím Dienstbierem (ČSSD).

V porovnání s březnem si polepšili ministr dopravy Dan Ťok (za ANO), Chovanec, někdejší šéf parlamentního hnutí Úsvit Tomio Okamura nebo místopředseda ODS Jan Zahradil. Naopak hůře než minule veřejnost vnímá Dienstbiera (ČSSD) a šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka.

Některé politiky ale mnozí stále neznají. Například ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) a předsedu poslanců Úsvitu Marka Černocha nezná více než polovina občanů. Šestačtyřicet procent Čechů nezná ani ministra kultury Daniela Hermana (KDU-ČSL) a ministra životního prostředí Richarda Brabce (ANO).

STEM uskutečnil průzkum v době od 19. do 29. května mezi tisícovkou respondentů starších 18 let.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…