Nejprve bankovní poplatky, nyní chtějí stovky lidí peníze za špatnou RPSN

13.07.2014 21:25

Řada Čechů se snaží o vrácení peněz od finančních ústavů – dříve bojovali s poplatky za vedení úvěrových a hypotečních účtů, nyní argumentují chybně uváděnou roční procentní sazbou nákladů (RPSN). Povzbudila je především nedávná dvoumilionová pokuta od České obchodní inspekce (ČOI).

Nejprve bankovní poplatky, nyní chtějí stovky lidí peníze za špatnou RPSN
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála KB na Václavském náměstí

Iniciativa Poplatkyzpět.cz, pomocí níž se lidé snažili získat zpět poplatky za vedení účtů, skončila. Nyní se bankovní klienti zaměřili na chybně uváděnou RPSN u některých půjček na ojetá auta z bazarů. Povzbudila je především dvoumilionová pokuta, kterou letos udělila ČOI kvůli špatnému uvádění RPSN pro jednoho z poskytovatelů úvěrů.

RPSN musí kromě samotné úrokové sazby zohledňovat i poplatky a další náklady klienta, které souvisí s úvěrem. Téměř osm set lidí se tak obrátilo na sdružení Umbrella, které slibuje, že jim zkontroluje smlouvy a napsanou výši RPSN. Pokud nalezne přeplatky, od bank je prý vymůže.

„Drtivá většina lidí, kteří se na nás obrátili, nemá ve své úvěrové smlouvě uvedenou sazbu RPSN správně,“ uvedl pro deník Právo předseda sdružení Jan Mikulecký. Průměrná nárokovaná částka se podle jeho slov pohybuje okolo 80 tisíc korun. Podobné případy by se prý mohly vyskytnout u téměř 20 tisíc klientů.

Úvěrové společnosti s tím však nesouhlasí, jejich výpočet RPSN je prý v souladu se zákonem. „Z minulosti navíc máme od ČOI potvrzen výpočet RPSN v našich smlouvách jako správný,“ řekl například mluvčí GE Money Bank Pavel Zúbek. Problém však je, že ČOI používá jiný výklad zákona než úvěrové firmy.

Inspekce ovšem kvůli RPSN v únoru uložila dvoumilionovou pokutu firmě Essox. Ta sice tvrdí, že zákon neporušila, ale podle závěru inspekce uváděla RPSN o půlku nižší, než jaká měla být. Nicméně pokuta byla nakonec uhrazena.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …