Nejšílenější prohřešek sedmimiliardové „veřejnoprávní“ ČT za poslední léta. A to děsivé ticho poté. Tomáš Kňourek má jasno

13.09.2019 20:40

NEWSROOM TOMÁŠE KŇOURKA Prázdniny jsou fuč, a tak se opět po vzoru pořadu Newsroom ČT24 roztáčejí kola naší podobně nazvané rubriky. A protože Česká televize je bezednou studnicí nejen mediálních faulů a přešlapů, bude dnešní vydání věnováno především právě jí, konstatuje v pravidelném příspěvku pro ParlamentníListy.cz rozhlasový radní Tomáš Kňourek.

Nejšílenější prohřešek sedmimiliardové „veřejnoprávní“ ČT za poslední léta. A to děsivé ticho poté. Tomáš Kňourek má jasno
Foto: archiv redakce
Popisek: Tomáš Kňourek, člen Rady Českého rozhlasu

Začnu pro mě asi nejšílenějším prohřeškem sedmimiliardové „veřejnoprávní“ instituce za poslední léta. Kam se hrabe cenzura prezidenta republiky, americká volební noc či multikulturní výplachy mozků našich dětí. Jde o „reportáž“ hvězdného televizního manipulátora Jiřího Hynka o rozhodnutí státního zástupce Jaroslava Šarocha zastavit stíhání premiéra Andreje Babiše. Ve skandálním údajně živém vstupu v hlavních zprávách ČéTé, několikrát mluvil o „bývalém“ premiérovi Andreji Babišovi. O této kauze již ve své rubrice psal kolega Petr Žantovský, my ji ale s odstupem času probereme z trochu jiného úhlu.
 

Anketa

Měl by se Andrej Babiš bát demonstrací „Milionu chvilek“ v období kolem 17. listopadu?

6%
94%
hlasovalo: 19165 lidí
 
Tak především je děsivé to ohromující ticho. Reportáž odezněla, z archivu zmizela, zapomeňte. Kde jsou všichni ti mediální a „neziskoví“ chytrolíni monitorující každou nicotnou nepřesnost u projektů takzvané alternativy či názorově nepohodlných osob, aby pak vyřvávali do světa něco o dezinformacích a manipulacích? Je podle všech těch Šafrů, Kalenských, Jandů a dalších z jejich party v poho, že Česká televize takové bláboly vysílá? Jistěže ano. Kavky jsou totiž jejich a budou je bránit až do blížícího se neodvratného konce.
 

 

 
Zmíněné ohlušující ticho je slyšet i ze strany Rady České televize. Není se čemu divit, tento ctihodný spolek už dávno nefunguje jako kontrolní orgán sloužící zájmům nebohých koncesionářů, ale jako štít managementu i jiných zaměstnanců ČT. Někteří z nich mi bez pardónu připomínají tiskové mluvčí. Ale třeba je podceňuji a na příštím zasedání rady přijmou usnesení o flagrantním porušení Kodexu České televize, což vyústí minimálně ve vyhazov šéfa zpravodajství a k seškrtání odměn generálního ředitele. Osobně bych si na tuto variantu nevsadil ani pětník, a to z toho důvodu, že radní za minulých deset let neshledali v činnosti České televize žádné významnější pochybení a Petr Dvořák tak pravidelně dostává roční odměny v plné palbě, tedy asi 2,5 milionu korun. Redaktor Hynek určitě dostane prémie též, protože patří do skupiny investigativních es, a jede se dál.
 
No a absolutní ticho zazní i v pořadu Newsroom ČT24, který za peníze koncesionářů odhaluje větší i menší průsery konkurenčních stanic. Jako samozvaný etalon férovosti by měl referovat i o průserech vlastních. Představte si tu krásu nedělního vydání Newsroomu ČT 24, kdy si pustíte pana Rosího a on oznámí: „Zase jsme to posrali!“
 
Dovolím si ještě jednu připomínku k vlastní reportáži. Pan redaktor Hynek mi nepřipadal ani ožralý, ani sjetý. A přitom třikrát prohlásí, že Andrej Babiš už není premiér. Moderátorka Světlana Witowská nehne brvou, což si můžeme vysvětlit dvěma způsoby. Buď je úplně mimo a svůj post nezvládá, nebo ví, že reportáž je předtočená a tudíž redaktor Hynek na její případné námitky nemůže reagovat. Andrej Babiš několik dnů před oznámením Deníku N o zastavení svého trestního stíhání deklaroval, že se nemíní funkce vzdát ani v případě, že bude obžalován. Takže byla jen minimální šance, že by premiérování položil. Potom zbývá už jen jediná možnost, proč mluvit o bývalém premiérovi. Jeho fyzická likvidace...
 
 
A tak se mi po tom všem na mysl vkrádá otázka, co se ještě proboha musí stát, aby se konečně něco stalo. Nebo alespoň, kdo nám byť jen tuto kauzu smysluplně vysvětlí.
 
U České televize zůstaneme. Už hodně let se lidí ve svém okolí ptám, jak je možné, že starosta města Říčany Vladimír Kořen léta pracuje jako moderátor sobotního pořadu Zázraky přírody. Tato zábavná show se vysílá v prime timu od osmi hodin večer. Chtěl bych připomenout, že Říčany nejsou žádné Kotěhulky, ale město s 16 tisíci obyvateli a s více než půlmiliardovým rozpočtem. Vladimír Kořen je, co se týká přírody či vědy, nepochybně odborník. Nicméně takových odborníků v různých oborech je mezi politiky celá řada, a je jedno, zda se bavíme o zastupitelích, poslancích, senátorech či ministrech. Ale slovy klasika, kdo z vás to má.
 
Jednání České televize pravděpodobně není protiprávní, ale rozhodně je neetické a v rámci politiky silně nekorektní. Nedovedu si představit, jak v současné politicky útlocitné době budou pořady na obrazovkách ČéTé moderovat třeba starostové Nymburka, Bruntálu či Uherského Brodu například z KSČM či z ANO. Jak k tomu přijdou říčanští koncesionáři, kteří na Kavčí hory pravidelně posílají svůj desátek, a přitom jsou zarytí odpůrci pana starosty. Platí si kampaň svého oponenta, kdo z vás to má. Neobstojí bláboly o tom, že pan Kořen tam nevystupuje jako politik, pořad o politice není etc. Zkrátka, jakmile jste pravidelně na obrazovce, sledují vás stovky tisíc lidí, tak popularitu získáváte. A tak si říkám, proč by nemohli některý z pořadů moderovat třeba poslanci Aleš Juchelka či Stanislav Berkovec, oba mají s touto profesí dlouholeté zkušenosti. Prošlo by to u hlídačů veřejnoprávnosti?
 
 
Česká televize je zkrátka křivým zrcadlem skutečnosti. To, co předvádí, není ani propaganda ani antipropaganda, ale směs lajdáctví, zlomyslnosti a podvodu na všech, kdo ji ještě konzumují. Zastupitel a starosta Říčan má na rozdíl od tisíců ostatních obecních a městských zastupitelů zábavní pořad v hlavním vysílacím čase a osazenstvo Kavčích hor se snad bude dál ohánět etickým kodexem. Bude pan Wollner dál „odhalovat pravdu, která měla zůstat skrytá“, jak tvrdí v upoutávce na svůj perfidní pořad? Proč ne, že? Jejich lži jsou už všem na očích.
 
Domnívám se, že zaměstnanci ČT přibíjejí jeden hřebík do rakve veřejnoprávních institucí za druhým. A jsou to ti samí, co mají plná ústa demokracie, plurality a svobody projevu. Jsem přesvědčen, že jediným motivem, proč to dělají, už nejsou jen peníze ze sedmimiliardového rozpočtu, ale pocit nepostižitelnosti.
 

Anketa

Měla by Poslanecká sněmovna schválit zprávy o hospodaření České televize?

12%
88%
hlasovalo: 10746 lidí
 
Třetím tématem je nedávná jednostranná mediální masáž týkající se skupinky osmi lidí zadržených v Kosovu. Mainstream začal okamžitě hrát písničku o provokatérech, kteří chtěli s dronem a srbskou vlajkou narušit fotbalové utkání české reprezentace. Vycházel přitom pouze z tvrzení kosovské policie. To se dá pochopit, Srby rádi mít nesmíme. Asi nejkomičtěji o incidentu napsal redaktor isport.cz Radek Špryňar, který opustil fotbalové vody a vrhl se do vod politických. „Během války ale ztratil Bělehrad nad touto autonomní oblastí kontrolu v důsledku náletů NATO. Zásah aliance ukončil tažení srbské armády, které se zvrhlo v odporné masakry a nesmlouvavou etnickou čistku,“ napsal. Uff. Jestli chce, mohu ho seznámit s lidmi, kteří Kosovo léta navštěvovali a pomáhali srbským seniorům, kterým mírumilovní teroristé z UÇK vypálili domy.
 
Ale k tématu. Žurnalisté vycházející hlavně ze zprávy ČTK se zcela vybodli na elementární novinářskou zásadu, a tou je dát prostor i druhé straně. Mám radost z toho, že podle mých zjištění se výjimkou stal server irozhlas.cz, který ve své zprávě dává vyjádření i zástupcům Evropské fronty solidarity pro Kosovo a odkaz na jejich facebookové stránky. Ti tvrzení kosovských policistů odmítají. I když jsem k práci Českého rozhlasu často velmi kritický, tento počin si rozhodně zaslouží pochvalu.
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…