Nejsme děti. Před pětadvaceti lety vypískali v ČKD Miroslava Štěpána

23.11.2014 10:59

Třiadvacátého listopadu 1989 komunisté pochopili, že pomoc pro svůj režim nenajdou už ani u dělníků. Před čtvrtstoletím se vypískání od dělníků z ČKD dočkal tehdejší člen předsednictva ÚV KSČ Miroslav Štěpán. Byl to pro něj neslavný den. Podle vlastních slov chtěl tehdy převzít moc a komunistickou stranu změnit, u dělníků ale tvrdě narazil a čelil volání po demisi a heslu „Nejsme děti". Výročí připomíná Česká televize.

Nejsme děti. Před pětadvaceti lety vypískali v ČKD Miroslava Štěpána
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Miroslav Štěpán, bývalý člen ÚV KSČ

Miroslav Štěpán by sám sebe rád viděl v křesle nejmocnějšího muže tehdy se hroutící komunistické strany. Ve svých čtyřiačtyřiceti letech byl v podstatě mladou komunistickou krví a chtěl stranu obměnit tak, aby se udržela u moci. Prozradil to na sebe v roce 2003 v rozhovoru s historikem Miroslavem Vaňkem.

„Studenti mu to ale spočítali. Mezi hesly se objevovalo i 'Nechceme Štěpána, chceme novou vládu' či 'Na Štěpána bez Štěpána'. Korunu tomu ale dali až dělníci v ČKD. Komunisté totiž sázeli právě na dělnickou třídu. Dokud na náměstích byli jen studenti, disidenti a inteligence a dokud dělnické kolektivy houfně vyjadřovaly podporu, mělo vedení strany naději, že problémy ustojí jako vždy předtím. Ale pak v ČKD vystoupil Miroslav Štěpán a byl konec," shrnuje situaci ČT.

Faktem je, že se Štěpán neschovával před nespokojenými davy a sliboval, že je připraven k dialogu s každým, žádný návrh neměl být předem odsouzen k zamítnutí. Občanům to ale už nestačilo  a vypískali ho. Za zmínku stojí, že tehdejší Československá televize a ČTK tuto pasáž při podávání informací vynechaly.

Miroslav Štěpán zemřel na jaře roku 2014 v osmašedesáti letech.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…