Nejsme nejsolidárnějším národem, xenofobii se u nás relativně daří, píše Telička

28.06.2015 10:00

Europoslanec Pavel Telička (ANO) odpovídal na dotazy čtenářů serveru ParlamentníListy.cz. Týkaly se uprchlické vlny, kde Telička rozhodně nechválil české politiky, neradostné situace v Řecku i diskriminace, kterou chystala německá vláda.

Nejsme nejsolidárnějším národem, xenofobii se u nás relativně daří, píše Telička
Foto: Petr Kupka
Popisek: Europoslanec Pavel Telička na přednášce pro studenty Ekonomické fakulty VŠB-TU Ostrava

V Německu měla být zavedena taková podoba mýtného, která by diskriminovala cizince, protože Němcům slibovala kompenzační úlevy na daních, které by se jiných plátců mýtného netýkaly. Telička je přesvědčen, by nebylo od věci tento sektor na území Evropské unie harmonizovat.

„Nedomnívám se, že cesta vede přes reciproční kompenzaci i ze strany jiných členských států. Někde ta kompenzace není možná, jinde nemá moc smysl s ohledem na nižší mezinárodní tranzit apod. Spíše je otázkou, zda nemá být tato oblast harmonizována do podoby jakési eurovignety či obdobně, přičemž by příjmy samozřejmě zůstávaly na území toho kterého státu,“ napsal europoslanec čtenáři, který vystupuje pod označením Shrek.

Čtenářka Sina se ptala, zda je vyčíslená veškerá finanční pomoc, která byla v posledních letech poskytnuta Řecku, a zda EU nemá i důležitější problémy k řešení než zachraňování tohoto státu. Telička potvrzuje, že vyčíslení celkové pomoci existuje a její efekty se možná neprojevují tak výrazně, protože současná řecká vláda nečiní všechny potřebné kroky, které by činit měla. Uznává také, že EU nemusí řešit jen řecký problém, má jich víc.

Např. problém s uprchlíky valícími se do Řecka, Itálie či Maďarska. Na to, zda nejsou Češi možná až příliš xenofobní ve srovnání s jinými národy, se Teličky ptal pan Janeček P.

Další odpovědi europoslance naleznete zde

„Ta otázka není vůbec jednoduchá, protože člověk může soudit jen podle lidí, na které narazí nebo kteří mu píšou či jinak oslovují. Nemusí to tedy být reprezentativní vzorek. Jinými slovy, budou to jen moje dojmy a srovnání se zeměmi, ve kterých jsem se pohyboval. Stručně řečeno, nepatříme mezi nejsolidárnější národy a naopak člověk se s xenofobií u nás setká relativně často. Omlouvám se, ale jsem upřímný a budu jen doufat, že se mýlím,“ doufá europoslanec. Nejhorší podle něj je, že čeští politici nejsou ochotni xenofobii jasně odsoudit.

Nelíbí se mu však ani to, jak premiér Bohuslav Sobotka prezentuje výsledky posledního evropského summitu o kvótách. Přijaté řešení totiž považuje za polovičaté. „Reflektují psané závěry skutečnost, nebo šlo jen o dosažení konsenzu na papíře, o to, být politicky k sobě korektní a za oponou se nyní bude o číslech handrkovat? Jde skutečně o dobrovolnost, když na druhé straně je stanoveno celkové číslo? Co když někdo vezme minimum a celkové číslo nebude rozdělené? Co pak? A je to výjimečný ad hoc případ, nebo se takový summit může opakovat? Tolik ke kvótám,“ pokračuje Telička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…