Nejsme realitní kancelář, říká Zika k výměně lukrativních pozemků za pole

21.03.2012 18:19

Situace na pozemkovém fondu připomíná nájezd loupeživých rytířů, tvrdí ČSSD a TOP 09 už také dochází trpělivost. Ministr financí Miroslav Kalousek uvedl, že doufá, že ministr zemědělství Petr Bendl si s Radimem Zikou jeho působení ve vedení brzo vyřeší. Co politikům tolik vadí? Jeho přátelství s Aloisem Hadamczikem a společné zakázky? Štědrý rozpočet? Výměna lukrativních pozemků v Bedřichově za pole na Vysočině? „Na pozemkovém fondu jsem od ledna 2009 a celou dobu o mně nebylo slyšet. Až tento čtvrtý, volební rok, kdy se navíc dotahují restituce, je o mě zájem,“ naznačil možnou spojitost ve Dvaceti minutách Radiožurnálu.

Nejsme realitní kancelář, říká Zika k výměně lukrativních pozemků za pole
Foto: pfcr.cz
Popisek: Ředitel Pozemkového fondu ČR Radim Zika

„Co se týká stáního rozpočtu, tak letos byl snížen o více než 200 milionů korun. Jindy byl vždy schválen a byl přebytkový. Navíc státu přinášíme další peníze a nežádali jsme o navýšení,“ nechápe Zika, proč je rozpočet kritizovaný.

Zika například žádal 140 milionů na právní služby. „Měla to být rámcová smlouva na čtyři roky,“ vysvětlil. Plánovat takové projekty ve chvíli kdy má být fond sloučen pod ministerstvo zemědělství, ale není úplně standardní. „Až pozemkový fond skončí, tak jeho projekty ale budou pokrčovat dál. Navíc se to plánovalo v době, kdy nebylo zcela zřejmé, že ke sloučení dojde,“ dodal Zika.

Hadamczik a Zika – přátelé na život a na smrt

Politikům také leží v žaludku Zikovo přátelství s fotbalovým trenérem Aloisem Hadamczikem. Konkrétně zakázky, které toto přátelství přináší. Například v Hadamczikově rekreačním areálu probíhalo školení zaměstnanců pozemkového fondu. „Konalo se to na více místech a jen jedinkrát v jeho areálu,“ brání se Zika.

Areálem to ale nekončí. Zika přestěhoval sídlo pozemkového fondu do budovy Hadamczika, ve které má dvojnásobný nájem. „Sloučili jsme tři pracoviště a dosavadní prostory nám nestačily. Navíc restituenti jsou často osmdesátiletí a budova z toho důvodu musí být dobře přístupná a ne na periferii Ostravy. Objem peněz navíc odpovídá nájmům v centru Ostravy,“ brání se Zika.

Pochybným obchodním tahem bylo rovněž vyměnění lukrativních pozemků v Bedřichově za pole na Vysočině. „Pozemkový fond není realitní kancelář. Navíc touto výměnou jsme vydělali čtyřnásobek ceny, kterou bychom získali jinak. Nemůže prodávat za tržní ceny, postupujeme tak, jak nám nařizuje zákon,“ vysvětlil Zika s tím, že o odstoupení neuvažuje. „Nemyslím si, že bych provedl něco, co nebylo v zákonných normách.“


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…