Nejspíše je tady jediné možné řešení, domnívá se starosta Ryšavý z ČSSD

08.11.2013 10:27

Se starostou Břeclavi Oldřichem Ryšavým (ČSSD) jsme hovořili nejen o výsledku předčasných voleb, ale především o příčinách rozkolu uvnitř strany. Prozradil nám, co očekává od nové vlády a rozebrali jsme problematiku nezaměstnanosti Břeclavska. Neopomněli jsme ani řadu dalších sociálních problémů a jejich dopadů na obyvatele města.

Nejspíše je tady jediné možné řešení, domnívá se starosta Ryšavý z ČSSD
Foto: Archiv OR
Popisek: MUDr. Oldřich Ryšavý (ČSSD),starosta Břeclavi

Pane starosto, ČSSD byla favoritem voleb již od počátku, a byť v předčasných volbách skončila první, o vítězství se hovořit nedá. Sociální demokracie, stejně jako ODS, skončila s nejhorším výsledkem v historii ve volbách do Sněmovny ČR. V čem vy osobně shledáváte příčinu? A především, jak vnímáte rozkol uvnitř ČSSD, který nastal po volbách?

Začal bych rozkolem: Vidím jako nešťastné, že věci, které se mají odehrávat na stranické půdě, se odehrávají na ulicích či náměstích. To, že v rámci strany mohou mít lidé na dosáhnutí jednotlivých cílů strany rozdílný názor, je naprosto normální. Jsme však programová strana a bohužel se u nás o programu mluví čím dál tím méně. Myslím si, že je to i důvod, proč dochází k takovým třenicím a proč nás voliči ve volebních kampaních příliš nebrali. Nedozvěděli se od nás, jaké jsou naše programové cíle, nedali jsme jim pozitivní poselství, naše volební kampaň neměla patřičný étos změny k lepšímu.

Domníváte se, že se i přes současné problémy podaří ČSSD sestavit stabilní vládu? A jakou koalici byste preferoval vy osobně?

Je to velmi obtížný úkol a přiznám se, že jsem skeptický. Moc koalic se nám nenabízí, nejspíše je tady jediné možné řešení. Otázka je, jak s ANO 2011 a KDU-ČSL budeme schopní naplnit očekávání našich voličů.

Břeclav sice oprati minulému volebnímu období nemá ve Sněmovně ,,svého poslance“, břeclavský okres bude mít ale v nové Poslanecké sněmovně trojí zastoupení, a to v poslaneckých klubech ČSSD, KSČM a hnutí ANO 2011. Kdybyste měl možnosti s nimi nyní hovořit o problémech, které nejvíce trápí obyvatele města, ale není ve vašich možnostech je řešit, jaké byste zmínil? Co je podle vás nejpalčivějším problémem města? A jak byste v tomto směru hodnotil komunikaci s předchozí vládou?

Bezesporu je základním problémem, který omezuje rozvoj města Břeclavi a s tím související řešení nezaměstnanosti a kvalitního životního prostředí, doprava. Projednával jsem jej pravidelně jak s naším poslancem Jiřím Petrů, tak i poslancem ODS Pavlem Suchánkem.  Co se týče minulé vlády, tak se nám podařilo i díky pomoci hejtmana Michala Haška dosáhnout změny usnesení Topolánkovy vlády, která řešila variantní dálniční napojení na Rakousko přes Břeclav, což vím i z opakovaných jednání v Rakousku, že je pro rakouskou stranu naprosto nepřijatelné. Tato věc neměla šanci na úspěch a i kvůli tomu byl obchvat Břeclavi na několik let zablokovaný.

Podařilo se nám v posledních letech odblokovat přípravu obchvatu města Břeclavi, takže se intenzivně pracuje na projektových záležitostech. Vyřešení dopravní situace je základní rozvojový prvek města.

Aktuálním problémem Břeclavska je také nezaměstnanost. Jaké je její aktuální míra v Břeclavi? A co se vy osobně snažíte dělat pro její podporu? Podařilo se vám například přilákat do města nějakého nového investora? Přeci jen má město významnou geografickou polohu na hranici tří států. Je to tak pro město výhodou při komunikaci s investory? A co na co naopak při vyjednávání nejčastěji narážíte?

Aktuální míra nezaměstnanosti se pohybuje kolem 7,6 %. Opakovaně jsem se setkal se zahraničními investory, kteří působí ve městě Břeclavi a kteří mají zájem na rozvoji výroby. Hledají nové pozemky a my se jim snažíme v tomto pomáhat, ale i tady je limitujícím prvkem dopravní situace. Z jednání s jednotlivými šéfy velkých podniků ve městě vím, že se zde připravuje několik velkých investic v  klíčových podnicích, kde by mělo vzniknout i několik set nových pracovních pozic. Vše se ale odvíjí i od ekonomiky.

Podařilo se mi v Břeclavi zorganizovat setkání podnikatelů s obchodním radou Ruské federace, který projevil velký zájem o břeclavské podniky. Jeden z podniků dostal nabídku v nové průmyslové zóně v oblasti Moskvy. Zaznělo jak z úst obchodního rady, tak i prezidenta České republiky, že Břeclav je zvažována jako jedno z míst, kde by v budoucnu mohla končit jedna z odboček širokorozchodné trati, která povede přes Slovensko do Vídně. Vše má vazbu na vznik logistického centra, které má výrazně zvýšit potenciál města Břeclavi právě v oblasti rozvoje průmyslu.

Váš předchůdce snížil počet městských strážníků, vy jste se ale rozhodl jejich počet opět navýšit na původní počet, což má pozitivní vliv ne bezpečnost ve městě. Jaké další změny ale zaznamenalo město pod vaším vedením?

Co se týče bezpečnosti, není to jen o počtu strážníků, ale i o kvalitativní změně městské policie, která využívá dobré vybavení z minulosti. Na druhé straně jsme investovali do kamerového systému, jenž nyní máme jeden z nejmodernějších v České republice. A dále jej rozvíjíme. A skutečně jsem přesvědčený o tom, že Břeclavané cítí změnu bezpečnostní situace ve městě k lepšímu.

 Tato radnice na začátku svého volebního období jasně řekla, že prioritou je získat co nejvíce peněz z evropských dotací pro obnovu městského majetku. A už to začíná být vidět. Investujeme nejen do přemístění a vybudování nového přestupního terminálu integrovaného systému v blízkosti vlakového nádraží, ale zateplujeme veřejné budovy (školy, školky), opravujeme chodníky a ulice, připravujeme rekonstrukci veřejného osvětlení. 

V Břeclavi v loňském roce eskalovaly problémy s nepřizpůsobivými, o nichž jsme spolu již hovořili. Do jaké míry je ale ve městě aktuální problematika s bezdomovci, jejich počet roste a trápí tak čím dál více obcí?

Co se týče loňské události, neměly vazbu na bezdomovce. Bezdomovectví je samozřejmě i v Břeclavi problém, který má odezvu ve vnímání veřejného pořádku. Jsou tady lidé z této skupiny, kteří dělají velké problémy, ale musím říct, že naprostá většina z nich jsou „bezproblémoví“, ale nešťastní lidé, kteří bohužel žijí na okraji společnosti. Město řadu let vlastní azylový dům (provozuje Charita), jehož provoz je nekonfliktní pro své okolí. Nyní připravujeme zásadní rekonstrukci a chceme vytvořit azylové bydlení nejen pro jednotlivce, ale i pro rodiny. A na to navážou i sociální služby, které by měly pomoci těm, kteří se chtějí odrazit ode dna. Do rekonstrukce by měli být zapojení sami klienti, což by měl být moment, který schopnějším může otevřít prostor k nastartování nové pracovní kariéry. Spolupracujeme s Charitou i v zimním období, kdy je potřeba, aby tito lidé přečkali mrazy v teple.

Jak to aktuálně vypadá s přípravou výstavby nového azylového domu v Břeclavi, jež přibrzdil majitel sousedního pozemku, který se hájí tím, že brání pouze svoje podnikání? Sešel jste se například vy osobně s podnikatelem? A prozradíte případně, na čem jste se dohodli?  

Sešli jsme se a problematické body se snažíme mezi sebou řešit. Azylový dům zde existuje mnoho let, jedná se o režimové zařízení a s klienty nejsou problémy. Udělám vše pro to, aby se kolizní body s majitelem sousedního pozemku odstranily. A to, co mu vadí v souvislosti s výstavbou, abychom našli přijatelný kompromis pro obě strany.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…