Největší masová vražda Čechoslováků má osmdesát let. Film o ní odvysílá TV Brno 1

08.03.2024 17:01

Je to právě osmdesát let, co v německém koncentračním táboře v Osvětimi došlo k největší masové vraždě Čechoslováků. Tíměř čtyři tisíce lidí, kteří zemřeli v noci z 8. na 9. března 1944, připomíná dokument Hlasy z nenávratna, který po devatenácté hodině v premiéře odvysílá regionální televize TV BRNO 1

Největší masová vražda Čechoslováků má osmdesát let. Film o ní odvysílá TV Brno 1
Foto: TV BRNO 1
Popisek: Z dokumentárního filmu „Hlasy z nenávratna“

Právě před 80 lety proběhla největší masová vražda obyvatel Československa. V německém koncentračním táboře v Osvětimi bylo během jediné noci z 8. na 9. března v plynových komorách zavražděno 3 792 Židů, kteří byli přivezeni z tábora v Terezíně.

Jednalo se o koncentráčníky z transportu v září 1943. Z Terezína bylo odvezeno 5 000 osob rozkazem ze 4. 9. k „pracovnímu nasazení“. Podle původních informací měli být převezeni do Ostravy, až během cesty zjistili, že cesta na severovýchod končí až v Osvětimi, táboře, který už tehdy neměl dobrou pověst. O skutečném rozsahu zvěrstev, která se tam odehrávala, ale nikdo netušil.

Po příjezdu byli na šest měsíců ubytováni v „karanténně“ v táboře, označeném jako „rodinný“.

8. března byli naloženi na nákladní auta s legendou, že budou přestěhováni do jiného tábora. Auta však zamířila k místním plynovým komorám. Tam byli zahnáni do místností označovaných jako „svlékárny“, ze kterých se odcházelo do „sprch“, což bylo označení pro plynové komory.

Když téměř čtyřem tisícovkám lidí došlo, co je čeká, reagovali sborovým zpěvem československé hymny a Hatikvy, pozdější hymny Izraele. Přesto byli strážemi nahnáni do plynových komor.

V pátek večer v 19:20 kulaté výročí masové vraždy tisíců Čechoslováků připomene televize TV Brno 1 dokumentárním filmem Hlasy z nenávratna.

Krátký film režiséra Pavla Chalupy byl natočen v letošním roce v prostorách zdevastovaných objektů Hlavní pevnosti Terezín. Spolupracovalo na něm Centrum studií Genocid Terezín.

Film o největší hromadné vraždě v dějinách Československa bude v programu televize ještě několikrát reprízován.

TV BRNO 1 připravuje i vysílání dalších dokumentárních filmů a seriálů. Jako jedna z mála soukromých, regionálních televizí v Evropě počítá i s výrobou vlastního, originálního, televizního seriálu.

Brněnská regionální televize vzbudila zájem už na začátku března, když jako první televize v ČR představila moderátory vyvinuté umělou inteligencí. Jak informovala, duo avatarů Anna a Jan zvládá zpravodajství i v regionálním hantecu.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…