Největší problém dopravy je špatná situace ČD Cargo, tvrdí Dobeš

02.12.2012 17:34

Odcházející ministr dopravy Pavel Dobeš považuje za jeden z hlavních problémů resortu situaci nákladního železničního dopravce ČD Cargo, firmě hrozí insolvence. Obává se změn v Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), pokud by jeho nástupce odvolal současného generálního ředitele Davida Čermáka. Dobeš, který ve funkci končí v pondělí, to řekl v neděli v pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Největší problém dopravy je špatná situace ČD Cargo, tvrdí Dobeš
Foto: LIDEM
Popisek: Exministr dopravy Pavel Dobeš

Insolvence podle Dobeše dopravci ČD Cargo hrozí ve druhém nebo třetím čtvrtletí příštího roku, pokud se neprovedou opatření plánovaná od léta. Ve firmě je podle něj třeba kontrolovat náklady, mimo jiné na marketing a právní služby, a bude se propouštět. "Stát se musí zabývat tím, jakým způsobem dá slevu pro kusové zásilky. Pokud toto učiní, tak ta společnost má možnost přežít," uvedl Dobeš. Krizového manažera pro firmu, z jejíhož vedení počátkem října odešel Gustav Slamečka, končící ministr vyhlédnutého neměl.

ČD Cargo bude letos ve ztrátě téměř dvou miliard, předpověděla opozice

Do konce roku má z ČD Cargo odejít 450 zaměstnanců, v příštím roce by mohlo podle opoziční ČSSD firmu opustit dalších 2000 pracovníků. Nyní společnost zaměstnává zhruba 9500 lidí. Informace opozice o letošní ztrátě ČD Cargo téměř dvě miliardy korun Dobeš nekomentoval. Připomněl ale, že ve prospěch firmy ministerstvo dopravy připravuje snížení poplatku za použití kolejí, které by mělo zmírnit právě nevýhodnost přepravy kusových zásilek.

Dobeš uvedl, že čelil tlakům, aby na ŘSD vedle Čermáka nepracovala také ředitelka v létě založeného úseku kontroly kvality staveb Miloslava Pošvářová. Jejich odchod nebo odvolání by podle končícího ministra mohl znamenat odklon od nastoleného kurzu kontroly kvality dopravní výstavby. "Odchod těchto dvou lidí by vykazoval velkou otázku, kdo přijde po nich a zdali v tom nastaveném kurzu bude pokračovat," řekl končící ministr.

Nové vedení by mohlo odstoupit od žalob kvůli zvlnění dálnice D47

Jako riziko Dobeš označil možnost, že by nové vedení ministerstva odstoupilo od žalob podaných na stavební firmy kvůli zvlnění a dalším nedostatkům dálnice D47 u Ostravy. Celkem 12 žalobám čelí vedoucí společnosti konsorcií Eurovia CS a Strabag.

Ministr, který z vlády odchází po dlouhotrvajících sporech s předsedkyní strany LIDEM a vicepremiérkou Karolínou Peake, vidí za svým koncem ve vládě hlavně to, že ve straně kritizoval přijetí daru od severomoravského podnikatele Dalibora Tesaře. "Nátlak byl poměrně jednoduchý, ve chvíli, kdy jsem se nějakým způsobem v této věci ozval, tak velmi rychle došlo k tomu, že první oficiální předsednictvo, které se sejde, mě vyzve k rezignaci," řekl.

Podikatel, co daroval peníze LIDEM, dostával zakázky od ŘSD

Server Česká pozice s odkazem na audit ŘSD napsal, že firmy vlastněné nebo spolu vlastněné Tesařem a jemu blízkými lidmi získaly mezi lety 2009 až 2012 od ředitelství zakázky ve výši téměř dvě miliardy korun. Tesař letos vládní straně LIDEM věnoval ve dvou darech celkem 2,25 milionu korun.

Dobeš po svém odchodu z vlády s největší pravděpodobností opustí i stranu LIDEM. Stále prý čeká na to, až se mu někdo z předsednictva LIDEM ozve a sejde se s ním. Pokud s ním ale nadále nebudou lídři strany komunikovat, z LIDEM odejde.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

18:35 Ani Hitler si to nedovolil. Ochranný artefakt naší země vyvezen do Německa. Katolík drtí Pavla. V neděli akce

„Pokud ten pán neví, co se stalo 15. března 1939, tak je otázka, jestli je pro výkon funkce preziden…