Nejvíc firem, nejvíc lidí. Teď jsou v „nouzi“, kvůli půjčkám. Z Německa přichází špatné zprávy

30.11.2022 22:40 | Ze sítí

Severní Porýní-Vestfálsko, největší německá spolková země z hlediska hospodářství i počtu obyvatel, vyhlásilo v souvislosti s energetickou krizí „mimořádnou nouzovou situaci“, aby mohlo získat více úvěrů, které by jinak byly zemi odepřeny. S chladným počasím hrozí v Německu tuto zimu více mimořádných událostí, uvádí server oilprice.com.

Nejvíc firem, nejvíc lidí. Teď jsou v „nouzi“, kvůli půjčkám. Z Německa přichází špatné zprávy
Foto: Kremlin.ru
Popisek: Olaf Scholz v Kremlu

Anketa

Skončí válka na Ukrajině v roce 2023?

57%
43%
hlasovalo: 17934 lidí
Spolková země Severní Porýní-Vestfálsko, kde sídlí 20 z 50 největších německých společností, se rozhodla půjčit si na řešení energetické krize dalších 5,2 miliardy dolarů (5 miliard eur) poté, co vyhlásila stav nouze, který zemi umožňuje vzít si další úvěry. Vláda spolkové země přepracovává rozpočet na rok 2023 a plánovala vyčlenit 3,6 miliardy dolarů (3,5 miliardy eur) na opatření na snížení energetické zátěže z dříve přijatých úvěrů na pomoc v době covidu, které nebyly využity. 

Regionální ekonomika Severního Porýní-Vestfálska má více než 700.000 malých a středních podniků, uvedla spolková země tento měsíc v prezentaci pro investory. HDP země ve třetím čtvrtletí roku 2022 propadl o 2,8 %, což je nejhorší výsledek ze všech spolkových zemí v Německu, uvádí server oilprice.com.

Vláda Spolkové republiky Německo nouzový stav nevyhlásila, zatímco pouze Brémy a Sasko-Anhaltsko – vedle Severního Porýní-Vestfálska – se k mimořádné situaci uchýlily ve svých návrzích rozpočtů na rok 2023.

Německo je v současné době ve druhém stupni energetické pohotovosti a mohlo by přejít do třetího stupně pohotovosti, pokud by zásoby plynu klesly na kriticky nízkou úroveň.  

S blížící se zimou podle Spolkové agentury pro sítě (Bundesnetzagentur) bude Německo možná muset přijmout drastická opatření, jako je příděl plynu. Pokud množství skladovaného plynu klesne do 1. února pod 40 %, bude to považováno za kritickou úroveň, uvedl minulý týden Klaus Müller, prezident německé Spolkové agentury pro sítě, která – v případě nutnosti – by tato opatření zavedla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…