Nejvlivnější lidé v pražském ANO. A ti, kteří zásadně ztratili. Zde jejich přehled

17.12.2017 5:20

Nejsilnější a zároveň nejvlivnější politické uskupení České republiky rozhodně netvoří jednotnou strukturu. Jako i jinde, také v ANO probíhá přelévání boje z jedné strany na druhou. ParlamentníListy.cz se pro tentokrát soustředily především na hlavní město Prahu. Zbytek republiky je v tomto ohledu zcela zanedbatelný, nudný a soustředí se prakticky jen na dění v Brně, kde rozhodně, co se vlivu týká, nekraluje primátor Vokřál. Nejen ekonomické zájmy se údajně řeší u neznámého politika ANO Mrázka.

Nejvlivnější lidé v pražském ANO. A ti, kteří zásadně ztratili. Zde jejich přehled
Foto: Hans Štembera
Popisek: IV. celostátní sněm hnutí ANO

Pražské ANO generuje řadu výrazných politických osobností. Při pohledu na strukturu a složení jednotlivých místních organizací můžeme zmínit celou řadu volených zastupitelů: Předsedou na Praze 1 je Karel Grabein Procházka – radní na magistrátu. Na Praze 4 vede organizaci někdejší poslanec Pavel Čihák, Praha 5 a Praha 6 žádná zásadní jména nenabízí. Ani ParlamentníListy.cz netuší, jak se do ANO dostali a co tam vlastně dělají předsedové Jiří Špaňhel a Roman Mejstřík. Na Praze 7 vede ANO Michal Hašek, bývalý radní. Matěj Fichtner je předsedou Prahy 8, na „desítce“ bychom pro změnu našli Jaroslava Štěpánka. Praha 12 má v čele nově zvoleného poslance Roberta Králíčka a na Praze 15 je Miroslav Nauč, čerstvý 1. místopředseda regionu Prahy.

Ani to není vše. Praha „dala“ politice Radmilu Kleslovou, Adrianu Krnáčovou, Patrika Nachera, Martina Komárka, Evu Kislingerovou, Helenu Válkovou, Radomíra Nepila, Jiřího Holečka, Antonína Lébla nebo Radka Lacka. Pod křídly Prahy se do Poslanecké sněmovny dostali také ministři Stropnický a Pelikán.

Je toho zkrátka mnoho a v tomto ohledu je Praha svébytným regionem. Státem ve státě. Nikde jinde v České republice neprobíhá tolik jednání a změn jako v české metropoli. Nikde jinde předseda hnutí Babiš neměl tolik práce.

Již v úvodu jsme zmínili Brno, ale to je proti dění v Praze pouhý zakřiknutý soused. Že by do médií a republikové politiky byli schopni cokoli zásadního dostat hejtman Šimek, někdejší spolupracovník Michala Haška, to se děje zřídkakdy. Jména Rusňáková, Mrázek, Janíček, Staněk, což jsou brněnští radní, zůstávají hodně ušlápnutá a nejsou s to překročit hranice Moravy – neřkuli tamní metropole. Zřejmě jim to tak vyhovuje.

ParlamentníListy.cz v přehršli jmen hledaly systém. Snažili jsme se o to postihnout změny tak, jak se skutečně staly. A z nich vybrat tři vítěze a tři poražené. Tedy osobnosti, jejichž vliv může ještě růst. Na straně druhé půjde o tváře hnutí ANO, se kterými se zřejmě už nepočítá a lze jen velmi obtížně předpokládat jejich návrat na výsluní.

Mezi trojici poražených proto naše redakce zařadila dva poslance a jednoho magistrátního zastupitele. Pořadí poražených tak vypadá následovně: Matěj Fichtner, Pavel Čihák a Jaroslav Štěpánek. U prvních dvou nejde víceméně o nic pejorativního. Fichtner kandidoval do Sněmovny z jedenácté pozice a ačkoli si připsal solidních 1171 přednostních hlasů, zůstal za jejími branami. I když je ještě nyní zástupcem starosty Prahy 8 a v gesci má například finanční řízení městské části, do budoucna se s ním nepočítá. Ví to i on. Fichtner si udělal ostruhy, které předurčí jeho pozici, především díky svému někdejšímu angažmá člena mandátového a imunitního výboru. Vypadá to, že se v příštím volebním období stáhne a bude usilovat o post v rámci některého z resortů. Nejblíž bude mít k obraně či ke vnitru. V pražském ANO je jeho působnost de facto u konce.

Dalším poraženým je exposlanec Pavel Čihák. Ten si svůj vliv nezachoval. V současné době mu zůstává pouze předsednictví Prahy 4, ale i tady bude mít problémy. V čele ho chce podle našich informací nahradit radní Prahy Radek Lacko anebo zastupitel Antonín Lébl. Tvrdší lokty má druhý jmenovaný. Lacko podle našich zjištění usiluje o podporu Babiše, ale prozatím s ní neuspěl. „Šéf“, jak Babiše nazývají téměř všichni, tyto věci řešit nechce. Nemá čas. Také logické.

V pořadí třetím poraženým je Jaroslav Štěpánek. Muž, o kterém jsme opakovaně psali v souvislosti s jeho spaním. Pokud je někdo, kdo dělá ANO ostudu a doposud mu to nedošlo, je to právě Štěpánek. Kvůli němu zuřil Babiš (v minulosti se nechal několikrát slyšet, že mu vadí i velmi zvláštní angažmá v rámci ČEZ na Balkáně), kvůli němu zuřili i další zastupitelé. Štěpánek je svým spaním proslulý a nevypadá to, že by v něm mohl pokračovat. Štěpánek bude mít problém nejen na Praze 10, ale také na kandidátce do zastupitelstva hlavního města. Ačkoli mu to ještě nebylo oficiálně sděleno, nepočítá se s ním. Dalším problémem, o němž víme, je jeho časté překrucování faktů. Štěpánek je známý tím, že se snaží poskytovat informace nejvlivnější trojce: tedy primátorce Krnáčové, Jaroslavu Faltýnkovi a samozřejmě i šéfce klubu zastupitelů na Praze 10 Kleslové. Jejich validita je však zanedbatelná. Štěpánek je v optice ParlamentníchListů.cz jednoznačně nejvíce poraženým.

Vítězové pražského ANO

A co druhá strana mince? Vítězové? Tam jsme už trochu váhali. Přeci jen se seznam výrazných tváří rozšířil a nebylo snadné určit, kdo si zachoval vliv, kdo jej rozšířil, a kdo se po volbách v příštím roce dostane na špici.

Nakonec jsme bronzovou příčkou ocenili ekonoma a odborníka na ochranu spotřebitele Patrika Nachera. Ten tvoří jakýsi most mezi směsicí názorů. Jeho slova byla pozitivně vnímána na klubu v Praze, stejně jako nyní ve Sněmovně. Nachera nedoprovázejí žádné skandály. Platí u něj i důležitá skutečnost, že když hovoří, ostatní poslouchají. Navíc je nutné poznamenat, že nekumuluje funkce.

Na druhém místě bude možná překvapení. V našem žebříčku je to ovšem opodstatněné.

Anketa

Babiš navrhuje poslat naše vojáky chránit hranice Libye. Schvalujete to?

35%
65%
hlasovalo: 6516 lidí
Stříbrnou pozici jsme přisoudili Radomíru Nepilovi. Prvním důvodem byl fakt, že v budoucnu bude vládnout Praze 8, velmi vlivné městské části. Souvisí to s „odcházením“ Matěje Fichtnera, o němž jsme psali výše. Další skutečností je i výrazný přesah do ČSSD, TOP 09 a ODS, kde ho zkrátka berou. ParlamentníListy.cz hovořily s řadou zástupců těchto stran a o Nepilovi nezazněla jediná negativní skutečnost. Navíc u něj prý platí podání ruky, což je na věk lehce přes třicet let značné pozitivum. Problém s ním evidentně nemá ani primátorka, ani Jaroslav Faltýnek. Posledním bodem je skutečnost, že se stal místopředsedou pražského ANO.

Zlatou medaili jsme na pomyslný krk pověsili nenápadnému radnímu Karlovi Grabeinovi Procházkovi. Nenápadný je ovšem pouze naoko. Procházka hlídá majetek Prahy a jdou přes jeho stůl klíčová rozhodnutí: od těch energetických až po veřejné osvětlení. O Eltodu jsme psali opakovaně a nebudeme se k tomu nyní vracet. Procházka je pravidelným „hostem“ u Andreje Babiše, nemá problém s předsedou poslanců Faltýnkem a zjevně ani s primátorkou. Svého času se o něm hovořilo právě v souvislosti s Krnáčovou. Prý by se mohl stát příštím primátorem. Dle našich informací to už tak nevypadá a Procházka se tomuto rozhodnutí brání. Také on se stal místopředsedou regionu Praha.

O tom, jaká je situace v ANO kolem postu primátora, budou psát ParlamentníListy.cz v nejbližší době. Jde o velice citlivou záležitost, úzce spojenou s Andrejem Babišem.

Tím bychom mohli uzavřít veřejnou scénu a podívat se do zákulisí. Zde najdeme pouze dvě jména. Jaroslava Faltýnka a Radmilu Kleslovou. Oba se znají dlouhé roky, ale že by se dalo hovořit o přátelství, to těžko. Všichni, s nimiž jsme v ANO poslední měsíce hovořili, jejich vzájemný vztah rozporují. V Praze totiž často platí, že politik je buď na jedné, nebo na druhé straně. Tedy jde s Faltýnkem, případně s Kleslovou. Co se Faltýnkova vlivu na dění v Praze týká, je to nepopiratelné. Faltýnek má blízko ke Krnáčové i ke Grabeinovi, čímž je řečeno vše. Tyto dva posty jsou pro českou metropoli zásadní. Kleslová ale drží jiný trumf: je to její přístup k lidem a taky její nadhled. Ještě pořád totiž platí, že se na ni obracejí desítky politiků a tato letitá právnička nemá ve zvyku kohokoli podrážet a nedržet dohody. Faltýnek i Kleslová budou s Prahou spojeni i v budoucnu. Vlivově je nemá kdo nahradit.

Ještě poznámka na okraj: I nás se mnozí politici ANO ptají, kdo z těchto dvou má blíže k Babišovi. Anebo ještě lépe: ke komu z nich má Babiš blíže. Odpověď je snadná a vzhledem k dění přirozená. Pracovně Jaroslav Faltýnek, lidsky Radmila Kleslová.

Autora lze kontaktovat na emailu T.Novy@ParlamentniListy.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…