Nejvlivnější v ČSSD je teď Zeman, Dienstbier ale posílil, píše Patočka

23.03.2013 22:02

Po sjezdu ČSSD se nejvlivnější osobou strany stal opět Miloš Zeman. Zároveň ale posílil Jiří Dienstbier, přestože neobhájil post místopředsedy. Píše tak analytik Deníku Referendum Jakub Patočka.

Nejvlivnější v ČSSD je teď Zeman, Dienstbier ale posílil, píše Patočka
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Nezvolený Jiří Dienstbier na 37. sjezdu ČSSD

„Kdyby se někdo ocitl až na ostravském sjezdu a nezažil předtím celou prezidentskou kampaň, nemohl by pochopit, proč vlastně Česká strana sociálně demokratická nepostavila Miloše Zemana jako svého vlastního kandidáta. Vždyť delegáti sjezdu, či přesněji řečeno jejich převážná většina, mu zde doslova leželi u nohou,“ poukazuje Jakub Patočka.

Vysvětluje také, jak vypadají tři skupiny podporovatelů Miloše Zemana. „Tvoří ji jednak zbytky jeho původních a dodnes věrných spojenců, jejichž nejtypičtějším představitelem je Zdeněk Škromach, druhou složku představují regionální struktury seskupené kolem prospěchářských a technokratických prostředí obklopujících některé hejtmany a některá sociálně demokratická vedení statutárních měst, a konečně třetí složku tvoří nastupující generace mladých technokratů a technologů moci, jejichž zvýšenou koncentraci lze zaznamenat například ve vedení pražské organizace.“

Upozorňuje ale na budoucnost ČSSD. V té se prý začínají projevovat, alespoň v komunální a regionální politice, tendence známé spíše u ODS. „ČSSD podléhá tomu, co hubí většinu silnějších českých stran: posílily se v ní tendence, které ji posouvají k podobě konfederace regionálních organizací,“ míní analytik.

„A není vůbec náhoda, že právě o hejtmanech a regionálních politicích mluvil Zeman na sjezdu jako o budoucnosti ČSSD. Právě na této úrovni se provozuje nejčastěji politika s tak nízkým horizontem, jaký nastavila za jeho časů opoziční smlouva,“ propojuje vše se slovy prezidenta na sjezdu sociálních demokratů.

Přestože Jiří Dienstbier svůj post místopředsedy neobhájil, podle Patočky posílil svoji pozici v rámci levicové politiky. „Hned po sjezdu se z koutů ne zcela obeznámených s principy stranické politiky začalo ozývat volání po tom, aby založil novou stranu. Takový postoj přehlíží, že politické strany nejsou dílem jednotlivců a podmínky k jejich vzniku musejí zrát, jinak končí v nejlepším případě jako projekty na jedno použití,“ upozorňuje.

„Faktem je, že Dienstbierovi se podařilo už dnes stát se vedle Zemana nejvýraznější postavou českého sociálně demokratického hnutí a jeho hlavním a nejviditelnějším protivníkem. A skutečnost, že byl ke svým spojencům ve vedení ČSSD loajálnější nežli nakonec oni k němu, ho vyloženě ctí,“ dodává s tím, že mnoho možností pro Dienstbiera skýtá jeho pozice senátora.

„Jiří Dienstbier zde sice prohrál funkci, ale upevnil svou pozici největší politické naděje české demokratické levice. Kdoví s čím pojede na sjezd za dva, za čtyři roky. Poučení z posledních měsíců i ostravského sjezdu je tak vlastně velmi jednoduché: bez konfliktu nelze v politice ničeho dosáhnout,“ uzavírá Patočka.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…