Nejvyšší trestní soudce hovořil na ČT. Korupce je prý velký problém, posvítit bychom si měli na znalce

25.09.2014 21:59

Předseda trestního senátu Nejvyššího soudu ČR a předseda Komise pro nový trestní řád Pavel Šámal ve čtvrtek usedl do křesla hostů v pořadu Hyde Park České televize. Hovořil o tom, jaká vlastně je současná česká justice a jaké potřebuje změny. Skutečně platí, že jsou české soudy pomalé? Došlo i na otázku přiměřené a nepřiměřené obrany. Můžete v Česku zastřelit zloděje?

Nejvyšší trestní soudce hovořil na ČT. Korupce je prý velký problém, posvítit bychom si měli na znalce
Foto: hns
Popisek: Ilustrační koláž

„Rozumná doba řízení by se měla pohybovat mezi šesti měsíci až jedním rokem, řekl jasně host hned na úvod. Kauzy se ale často komplikují, čekává se na znalecké posudky a podobně. Dobu řízení v civilních sporech přesahující pět let je prý třeba odstranit. Ve skutečnosti ale vlekoucích se kauz není zdaleka tolik, jak se může zdát z médií. V trestních věcech je prý osmdesát procent kauz vyřešeno do jednoho roku. V obecné rovině Šámal poznamenal, že se znalecké posudky v Česku možná využívají až příliš. Ministerstvo spravedlnosti by se mělo více zaměřit na činnost znalců, tzv. si na ně posvítit.

Soudců máme v Česku dost

Obratem navíc dodal, že některé kraje jsou v tomto problematičtější než jiné. Nejhorší je to prý v severních Čechách. „Je tam víc případů. Další problém je ten, že tam je dlouhodobě podhodnocený stav soudců. A ti soudci, kteří tam přijdou, se zase snaží odejít,“ podotkl Šámal. Proč soudci odchází? Odrazuje je prý právě množství práce, které na ně čeká v porovnání s jinými českými regiony.

Soudců ale máme v Česku dostatek, v pořadu zaznělo, že jim schází především příslušný aparát v podobě většího počtu soudních úředníků. Za průtahy kauz jsou navíc soudci postihováni a to i opakovaně. Bez dostatečného servisu se toho prý ale mnoho neurychlí.

Soudy sice protahují i odvolání, ale host upozornil, že k tomu v trestních věcech dochází jen asi v 15 - 20 procentech případů. Kauzy někdy zdržují sami obžalování, ale i svědci, kteří se mnohdy nedostavují k jednáním. „Všechno se dá zlepšovat,“ shrnul svůj výklad Šámal. Ke zlepšením by mělo dojít i na straně státních zástupců. V novém trestním řádu se prý počítá s tím, že státní zástupci ponesou vyšší odpovědnost za předložení důkazů. „Ale já když jsem se dokazoval v zahraničí kolegů, tak ten přerod, o který mi se teď snažíme, trval třeba ve Švédsku dvacet až pětadvacet let,“ upozornil.

Nápravu můžeme čekat i v oblasti tzv. narovnání, kde by se měli poškozený a souzený domluvit na narovnání sporu s tím, že viník uhradí škodu. Protože k čemu je poškozenému odsuzující verdikt, když se posléze nedočká odškodnění od viníka, neboť ten údajně nic nemá. V obecné rovině platí, je třeba vyřešit celou řadu věcí.

Nutná obrana a justiční mafie

Šámal se ve studiu vyjadřoval i k nutné obraně. Ta podle jeho názoru není v Česku nastavena špatně. Ale pokud v rámci obrany zůstane např. mrtvý, tak to policie zkrátka musí prověřit. A státní zástupce případně musí prokázat, že použitá obrana byla nepřiměřená. Rozhodně to tedy neleží na člověku, který se bránil. „Já osobně si myslím, že by se měl bránit každý člověk a dokonce si myslím, že by si lidé v nutné obraně měli pomáhat. Ale pokud jde o útok na majetek, tak tomu obrana musí být přiměřená. Je sporné, zda je zabití osoby přiměřené,“ zaznělo v pořadu. Šámal ale také ujišťoval, že v případě ohrožení zdraví tato spornost oslabuje, ať už jde o znásilnění či o jiný útok na zdraví.

Na popud jednoho z diváků se host vyjadřoval i ke kauze tzv. justiční mafie. Ve výrocích byl velmi opatrný a podotýkal, že nezná podrobnosti o celé věci. Ty zná soud a soud nějak rozhodoval. Spor o ochranu před takto pejorativním označením nyní skončil po sedmi letech smírem.

Občanský zákoník a Klausova amnestie

Došlo také na téma nového občanského zákoníku. Tento nový předpis je prý třeba nechat usadit, počkat, až vznikne příslušná judikatura. Pak teprve by bylo na místě přistoupit ke změnám tam, kde se objeví problémy. Razantní zasahování do nového zákoníku hned z kraje ale Šámal nepovažuje za šťastné. Komplikuje to totiž práci soudců.

Další z diváků se ptal na amnestii exprezidenta Václava Klause. Co si o ní Šámal myslí? „Já myslím, že je taková, jakou ji udělal prezident, to je prostě jeho pravomoc,“ poznamenal. „Já jsem soudce a mě nepřísluší hodnotit, jak postupuje prezident při amnestii, to ať hodnotí veřejnost,“ pokračoval. Faktem ale podle jeho názoru je, že byl oslaben pocit vymahatelnosti práva.

Korupce

Politické strany se v posledních letech předhánějí ve slibech, jak zatočí s korupcí. Trápí nás ale skutečně tolik nebo jde o poněkud „nafouknuté téma“ na společenskou objednávku, jak se snažil podsunout moderátor Daniel Takáč?. Šámal má za to, že korupce je skutečný společenský problém, se kterým je třeba se vypořádávat. „ Já myslím, že s korupcí je třeba bojovat a v poslední době se to trochu daří. Daří se ty kauzy otvírat a řešit. Zase to ale není tak, že se každá taková kauza musí odsoudit," upozornil. Soud má podle něj v takových případech vždy těžkou úlohu.

reklama

autor: mp

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …