Někdo prý chtěl zmařit jmenování Bradáčové. Teď si na něj posvítí Šlachta s Ištvanem

12.03.2014 11:36

Útvar pro odhalování organizovaného zločinu pod vedením Roberta Šlachty se měl pustit do vyšetřování další politické kauzy. Po trafikantech ODS Tluchořovi, Šnajdrovi a Fuksovi nyní došlo na případ jmenování vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové, které se prý někdo snažil nezákonným způsobem zmařit.

Někdo prý chtěl zmařit jmenování Bradáčové. Teď si na něj posvítí Šlachta s Ištvanem
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Ivo Ištvan, vrchní státní zástupce Vrchního státního zastupitelství v Olomouci

Anketa

Senátor McCain vrací do hry návrh na postavení amerického radaru v ČR. Co vy na to?

hlasovalo: 12956 lidí

Šlachtovi detektivové měli již v této věci zahájit výslechy. Informaci měly serveru Česká justice potvrdit dva důvěryhodné zdroje. Nikdo se k vyšetřování však prozatím nechce znát. Podle mluvčího ÚOOZ Pavla Hantáka tento útvar poskytuje informace až po zahájení trestního stíhání konkrétních osob, které ještě nenastalo.

Vyšetřování mají dozorovat lidé olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana. Ten uvedl, že úkony, prováděné ve fázi prověřování, nehodlá komentovat. Podle serveru je tedy zjevné, že vyšetřování probíhá, byť ve velmi rané fázi.

Celý text ZDE.

V celé kauze šlo o jmenování státní zástupkyně Lenky Bradáčové do čela Vrchního státního zastupitelství v Praze. To bylo v červnu 2012 zkomplikováno náhlým odvoláním ministra Jiřího Pospíšila, který Bradáčovou prosazoval. Po několika dnech hledání nového ministra byl jmenován Pavel Blažek, který návrh znovu přezkoumal a se zpožděním přibližně měsíce Bradáčovou skutečně jmenoval. Kromě toho vzniklo podezření, že s návrhem bylo na ministerstvu manipulováno.

U výslechu už měl být Daniel Volák, v té době první náměstek ministra, který po odvolání Jiřího Pospíšila do jmenování Pavla Blažka ministerstvo řídil. „Celou tuhle kauzu nechávám úplně bez komentáře. Nevím, proč mě do téhle věci tahají, já s tím nemám vůbec nic společného,“ měl k věci uvést sám Volák.

O snahách zasáhnout do jmenování Lenky Bradáčové mluvil i sám bývalý ministr Blažek. Podle něj návrh na jmenování až do jeho nástupu na ministerstvo, celkem po dobu 13 dní, zadržoval náměstek ministra Filip Melzer. Sám Blažek připustil, že v této souvislosti může existovat podezření na trestnou činnost.    

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…