Několik jihočeských studentů zahájilo jednodenní hladovku

17.12.2012 21:40

Jednodenní protestní hladovku dnes vpodvečer zahájilo 16 jihočeských studentů. Chtějí tak vyjádřit nesouhlas s koalicí ČSSD s KSČM, kterou po krajských volbách tyto strany vytvořily. Čtyřiadvacetihodinovou hladovku na podporu studentů drží také řada jejich sympatizantů, řekl ČTK Šimon Heller z Jihočeské univerzity.

Několik jihočeských studentů zahájilo jednodenní hladovku
Foto: hns
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Podle něj se protestní akce zúčastní například i sestra bratrů Mašínů Zdena. "Ano, je to tak. K hladovce se večer přidám," řekla dnes po poledni serveru Lidovky.cz Mašínová. Ctirad a Josef Mašínovi jsou známí účastníci protikomunistického odboje, kteří se v 50. letech minulého století prostříleli do emigrace.

"Nevím, kolik lidí se hladovky účastní. Postupně přicházely nové maily od lidí, kteří nám psali, že naši akci podpoří," řekl Heller.

Účelové vyhrocování situace

Účastníci hladovky budou po dobu 24 hodin pít jen vodu. Den bez potravy skončí v úterý v 18:00. V tu dobu bude vrcholit na českobudějovickém Piaristickém náměstí shromáždění proti koalici sociálních demokratů s komunisty, které začne v 17:00.

Hejtman Jiří Zimola (ČSSD) i po jednáních se studenty na současné koalici trvá, hladovku minulý týden označil za krajní nástroj a její aktéry obvinil z účelového vyhrocování situace.

Studenti současný stav ve vedení kraje označují za podvod na voliče. Podle nich sociální demokraté porušili takzvané bohumínské usnesení z roku 1995, které zakazuje spolupráci ČSSD s jakýmikoliv extremistickými stranami, také s KSČM.

Volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD před KSČM. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství komunistku, což vyvolalo první vlnu nevole části studentů a veřejnosti. Ještě před zvolením radní učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha sepsal petici proti tomu, aby školství vedl zástupce KSČM. Dosud ji podepsalo téměř 11.000 lidí. Žáci třeboňského gymnázia začali proti komunistické radní protestovat jako první, postupně se přidaly další školy. Studenti už uspořádali v Českých Budějovicích dvě protestní shromáždění a 22. listopadu vstoupili na hodinu do stávky.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno, čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…