Někteří Ukrajinci se nebudou chtít vrátit. Důvod v ČT odhalil ředitel z Člověka v tísni

26.05.2022 20:29

Konec rusko-ukrajinského válečného konfliktu je stále v nedohlednu, nyní se svádí bitva o Donbas, pokračují i vojenské dodávky a přísun humanitární pomoci. O tom, jak žijí lidé ve válečných podmínkách, popsal v pořadu Interview ČT24 Petr Drbohlav, regionální ředitel Člověka v tísni, který podal svědectví přímo z Ukrajiny. Naznačil, že někteří Ukrajinci ale v zemi zřejmě zůstávají, jelikož se ruské armády neobávají, spatřují v ní příležitost.

Někteří Ukrajinci se nebudou chtít vrátit. Důvod v ČT odhalil ředitel z Člověka v tísni
Foto: archiv AT
Popisek: Lidé na Donbasu přišli o mnoho dětí

Ruská agrese na Ukrajině trvá už přes tři měsíce, samotná eskalace konfliktu podle Drbohlava Člověka v tísni vůbec nepřekvapila, na válku se prý připravovali měsíce předem: „My jsme se na to připravovali už od listopadu. Jedna věc ale je, když člověk s tím scénářem pracuje, a druhá věc, když přijede do Buči a Borodjanky a vidí tu destrukci. Člověku to nedává z hlediska vojensko-strategického moc smysl, proč jsou zničené i civilní domy?“ uvedl regionální ředitel pro východní partnerství a Balkán.

Mnohem silnější emoce si odnáší z rozhovoru s lidmi přicházejícími z ukrajinského Mariupolu: „Ti lidé tam strávili měsíce během bojů, vyprávějí, čím si prošli, to je něco, co ve mně zanechává hodně velkou stopu,“ podělil se Drbohlav o pocity z válečné zóny.

Přes veřejnou sbírku Člověk v tísni vybral prý téměř 1,8 miliardy korun. „Je to neuvěřitelná částka a pro mě osobně to byla nová zkušenost pracovat s takovým rozpočtem,“ řekl s tím, že na Ukrajině patří k těm největším organizacím poskytujícím humanitární pomoc.

Anketa

Jste pro razantní navýšení výdajů na obranu?

3%
95%
hlasovalo: 45150 lidí
„Znám ta místa na Donbase jako třeba Popasná a další místa, kde lidé normálně žili, a ruská armáda je už dobyla. Spojuji si ukrajinská místa s tvářemi lidí a dnes se ptám, co s nimi asi je, co se jim stalo. Je to pocit zmaru,“ uvedl s tím, že zároveň ale má pocit zadostiučinění, když některým lidem ve válečné zóně může Člověk v tísni pomoci.

Nejhorší humanitární situace je aktuálně na východě Ukrajiny: „Nejhorší situace je ve zbytcích Luhanské, Doněcké i Charkovské oblasti, tyto oblasti jsou odříznuté od zásobování, od elektřiny, od plynu, není tam voda. Miliony lidí žijí v podstatě ve sklepích, v bunkrech. Třeba lidé v Severodoněcku žijí pod zemí: „Zde je stále nějakých patnáct tisíc civilistů, kteří se tam schovávají,“ podotkl.

Ne všichni Ukrajinci, kteří zde zůstávají, mají prý z Ruska obavy: „Jsou tam možná i lidé, kteří vlastně necítí úplně obavu z ruské přítomnosti, možná v tom vidí i nějakou příležitost. 

Někteří Ukrajinci tomu vlastně nevěří i z hlediska toho, že jsou to ruskojazyční občané, kteří, řekněme, do nějaké míry konzumovali i ruská média a slyší narativ toho, že Rusko osvobozuje ruskojazyčné obyvatelstvo.

Pak jsou ale vlastně překvapení z toho, jak vypadá to osvobozování, kdy Rusko bombarduje jeden dům za druhým. Postupně jim dochází, čím vším si ve válce a ve sklepích prošli, takoví lidé pak volají po psychosociální pomoci, aby se z toho zážitku dostali,“ řekl Drbohlav.

Očekává, že u lidí budou otřesné zážitky z války roky přetrvávat a nebudou se chtít vrátit do místa, kde přišli o děti či rodinné příslušníky. „Takové případy určitě budou. Měli jsme setkání s ukrajinskými poslanci a ti říkají, že uprchlíci, kteří jsou v Česku, kam přišli z těchto oblastí, by u nás měli ještě rok zůstat, než se jim podaří oblasti udělat bezpečné. Jsou to ale traumatizující zážitky a je pro mě také otázka, zda budou schopni se tam někdy vrátit. Umírali tam jejich příbuzní, sám nevím, zda bych byl schopný to překonat,“ doplnil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

7:43 Ne, nic. Ukrajina zklamána nejbližším spojencem

Prezident Ukrajiny Volodymyr Zelenskyj před pár dny sdělil členům NATO, že Ukrajina potřebuje minimá…