Nelíbilo se vám, jak dopadl soud s Nagyovou? Pak vás toto bude zajímat

01.06.2015 10:42

Skutečnost, že část rozsudku v tzv. zpravodajské větvi kauzy Nagyová zůstala před veřejností utajena, je v rozporu s Ústavou ČR, a proto by bylo možné se domáhat nápravy u Ústavního soudu nebo u Evropského soudu pro lidská práva. Upozorňuje na to odborný server Česká justice.

Nelíbilo se vám, jak dopadl soud s Nagyovou? Pak vás toto bude zajímat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

Na jeho dotaz uvedl vedoucí Katedry trestního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy Jiří Jelínek, že rozsudek v trestních věcech je třeba vyhlásit veřejně. „A to i v případech, že jednání předcházející jeho vyhlášení probíhalo s vyloučením veřejnosti,“ uvedl Jelínek. A upozornil na článek 96 české ústavy, kde se píše v prvním odstavci, že všichni účastníci řízení mají před soudem rovná práva. A ve druhém odstavci pak ústava uvádí: „Jednání před soudem je ústní a veřejné; výjimky stanoví zákon. Rozsudek se vyhlašuje vždy veřejně.“

Podle serveru je veřejné vyhlášení rozsudku pravidlo ústavněprávní úrovně. O veřejném vyhlášení rozsudku hovoří také Úmluva o ochraně lidských práv a základních svobod v článku 6 odstavec 1 věta druhá a Mezinárodní pakt o občanských a politických právech. Veřejné vyhlášení rozsudku vedle ústavních dokumentů požadují také zákon o soudech a soudcích a trestní řád.

„Vyhlášením rozsudku se zcela zjevně rozumí řádné vyhlášení. Rozsudek je vyhlášen řádně, pokud jsou vyhlášena úvodní slova ‚jménem republiky‘, plné znění výroku, aspoň podstatná část odůvodnění a poučení o opravném prostředku,“ uvedl Jelínek s odkazem na § 128 odstavec 2 trestního řádu.

„Takže pokud soudkyně Králová vyhlásila jen část toho, co byla povinna vyhlásit, postupovala v rozporu nejen s trestním řádem, ale i s právem ústavním, což by v konkrétním případě znamenalo možnost domáhat se nápravy u Ústavního soudu, resp. Evropského soudu pro lidská práva. Podle mého názoru jde o podstatnou vadu řízení,“ řekl Jelínek.

Celý text je ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…