Nemá smysl jim pomáhat, když nás nikdo nenechá, přestaňte aspoň na chvíli střílet, stěžuje si pověřenec OSN

18.08.2016 14:25

Internetem obletělo video, na kterém záchranáři v Aleppu dávají do sanitky několik malých raněných dětí. To pobouřilo zvláštního pověřence OSN, který pozastavil tamní humanitární misi a chce, aby okamžitě došlo k zastavení bojů ve městě, jinak nemá smysl doručovat jeho obyvatelům pomoc. Informuje The Independent.

Nemá smysl jim pomáhat, když nás nikdo nenechá, přestaňte aspoň na chvíli střílet, stěžuje si pověřenec OSN
Foto: Archiv TN
Popisek: V ulicích Aleppa

Humanitární mise OSN pozastavila svou činnost v Sýrii, jelikož podle zvláštního pověřence Staffana de Mistury v ní nelze pokračovat. Do těch míst, která by pomoc opravdu potřebovala, ji totiž není jak dopravit.

De Mistura totiž zastavil jednání o poskytování humanitární pomoci v Aleppu po pouhých osmi minutách a konstatoval, že to „nemá smysl“. V Ženevě oznámil, že mise bude pozastavena do příštího týdne, jelikož za poslední měsíc se žádný humanitární konvoj nedostal na místo určení, protože mu to nebylo dovoleno.

„Trvám jménem generálního tajemníka OSN na 48 hodinové pauze v Aleppu,“ řekl de Mistura a dožadoval se „projevu lidskosti na obou stranách“ ve snaze přerušit probíhající boje.

„To bude vyžadovat tvrdou dřinu nejen od spolupředsedů mise (Ruska a USA), ale i od těch, kteří mají nějaký vliv přímo v místě,“ dodal de Mistura. Boje mezi vládní armádou a rebely však nadále pokračují.

Celý text zde

Ačkoliv syrská vláda tvrdí, že jejím cílem jsou teroristé, podle humanitárních organizací jsou oběťmi jejích útoků i běžní občané, včetně malých dětí. Opoziční aktivisté navíc vypustili na internet video, na kterém je zachráněný, prachem pokrytý a raněný malý chlapec, který se ocitl v dosahu „ničivého náletu na rebely kontrolované území“.

Nálety si vyžádaly přinejmenším osm obětí, z nichž pět byly údajně děti. Chlapec na videu byl jedním z přeživších lidí; záchranářům se podařilo vytáhnout jej z trosek domu společně s celou jeho rodinou.

Rusko navrhlo každodenní tříhodinový klid zbraní, zdá se však, že jej žádná strana nedodržuje, a ani nálety neustávají, zatímco se islamističtí ozbrojenci snaží probít z města ven a vytvořit tak zásobovací cestu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

18:55 Čína Rusko prohrát nenechá. Nechce v tom být sama, myslí si komentátor

Globální šachovnice je v současné době rozehraná na velmi nebezpečnou hru. USA chtějí Čínu donutit, …