Nemám nic společného s Kalouskem a Štětinou, odrážel Zlatuška dotazy čtenářů

31.03.2015 20:10

Z PROFILŮ Poslanec hnutí ANO Jiří Zlatuška čelil dotazům čtenářů na serveru ParlamentníListy.cz. Předložil mimo jiné svůj výklad pojmu „pátá kolona“ a odmítl, že by měl cokoliv společného s Miroslavem Kalouskem.

Nemám nic společného s Kalouskem a Štětinou, odrážel Zlatuška dotazy čtenářů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Zlatuška

První dotaz směřoval na termín „pátá kolona“, který se stal viditelný díky slovům politiků především z TOP 09 o ruské páté koloně v českém parlamentu. Zlatuška se vyjádřil, že toto označení nepovažuje za urážku a čtenář projevil své překvapení, neboť označení „pátá kolona“ se podle něj vždy používá pro zrádce národa.

Zlatuška namítl, že španělští frankisté, podle kterých označení vzniklo, to vnímali jinak. „Příznivci generála Franka se za své preference nijak nestyděli, takže to těžko mohli brát jako urážku, ale spíš vyznamenání,“ dodal. A přidal výklad, že frankisté byli s „národem“ spojeni mnohem více, než jejich republikánští odpůrci, v jejichž řadách bojovalo množství zahraničních interbrigadistů. V tom se prý podobají také dnešní české „páté koloně“ Ruska, která se zaštiťuje národními zájmy.

Napsal mu též volič ANO, který se prý právě díky Zlatuškovi již stal voličem bývalým. Pak se otázal, zda profesor nemá pocit, že je ve špatné straně, protože se svými názory by se mnohem lépe vyjímal v TOP 09 vedle Miroslava Kalouska a Jaromíra Štětiny.

Zlatuška předně ubezpečil, že s Kalouskem a Štětinou jako poslanec vládního hnutí ANO skutečně nemá nic společného. Zklamaného voliče pak vyzval: „Nechte Ukrajinu Ukrajinou a zamyslete se nad Českou republikou“. Až to prý učiní, nahlédne, jak byla jeho volba Babišova hnutí nezbytná.

Třetí dotaz pak mířil na návrat dvou unesených Češek. Našemu státu se podle čtenářky dva roky nedařilo dostat své občanky domů, přitom když se do toho pustila turecká neziskovka, zvládla to za dva měsíce. „Není třeba se nad sebou zamyslet a něco změnit?“ ptala se čtenářka.

Poslanec se ohradil, že v takových případech nelze dělat nepřípustné generalizace. Každý případ je specifický a za odlišných okolností by mohl probíhat úplně jinak. „Snažme se nyní oběma osvobozeným pomáhat v návratu do normálního života,“ doporučoval.

Všechny dotazy i odpovědi najdete na oficiálním profilu Jiřího Zlatušky na ParlamentníchListech.cz:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…