Němci budou zítra řešit řeckou dluhovou krizi. Sobotka musí počkat

28.06.2015 16:42

Premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) se v pondělí s bavorským zemským premiérem Horstem Seehoferem nesetká. Svou první oficiální návštěvu Bavorska plánovanou na pondělí a úterý na žádost Němců odložil. Důvodem je setkání předsedů německých politických stran kvůli dluhové krizi v Řecku, které svolala spolková kancléřka Angela Merkelová na pondělní odpoledne, oznámil dnes úřad vlády. Nový termín návštěvy zatím není známý, Sobotka by si jej přál do konce letošního roku.

Němci budou zítra řešit řeckou dluhovou krizi. Sobotka musí počkat
Foto: Martin Šťastný
Popisek: Bohuslav Sobotka

„Vzhledem k napjaté situaci kolem Řecka tuto žádost bavorské strany plně chápu,“ prohlásil Sobotka, který měl se Seehoferem jednat mimo jiné o zlepšení železničního spojení mezi Prahou a Mnichovem. Měl se setkat i se zástupci sudetoněmecké komunity.

Zadlužené Řecko se stále nedohodlo s mezinárodními věřiteli a s ostatními státy eurozóny na vyřešení jeho kritické finanční situace. Německá kancléřka Angela Merkelová v pátek vyzvala řeckého premiéra Alexise Tsiprase k přijetí „velkorysé“ nabídky věřitelů. Tsipras ale po setkání s ní a francouzským prezidentem Françoisem Hollandem naznačil, že jej evropští partneři a věřitelé „vydírají“, a to podle něj není v souladu s principy Evropské unie.

Řecký premiér se rozhodl uspořádat 5. července referendum o přijetí návrhů mezinárodních věřitelů na řešení řecké dluhové krize, zároveň vyjádřil přesvědčení, že ve všelidovém hlasování „řecký lid řekne důrazně ne ultimátu“ věřitelů.

Euroskupina v sobotu rozhodla o ukončení současného záchranného programu pro Řecko k 30. červnu. Na konci měsíce čeká Atény splátka 1,5 miliardy eur (téměř 41 miliard korun) Mezinárodnímu měnovému fondu, v příštích měsících pak ještě vyšší splátky Evropské centrální bance.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…