Němci jsou vyplašení. Ceny plynu ženou průmysl jinam

19.08.2022 14:15

Německo má prý velký problém. Agentura Bloomberg hlásí, že se nejsilnější ekonomika Evropy může dostat do velkých obtíží. Obává se totiž deindustrializace. Německo je přitom zemí s rozvinutým průmyslem již hodně dlouho a vývoz průmyslových výrobků Německo živí. Jeho místo by však mohl zaujmout někdo jiný.

Němci jsou vyplašení. Ceny plynu ženou průmysl jinam
Foto: Hans Štembera
Popisek: Německá vlajka

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí
Agentura Bloomberg upozorňuje, že Německo v dnešní ekonomické a energetické krizi čelí velkému problému. Země, která je považována za průmyslové srdce Evropy, může v důsledku výrazného růstu cen energií čelit odlivu průmyslových kapacit do jiných zemí.

„Výrobci německých automobilových součástek, chemikálií a oceli se snaží absorbovat ceny energie, které téměř každý den stoupají na nová maxima. Ceny elektřiny a plynu v Německu se během pouhých dvou měsíců více než zdvojnásobily a ceny elektřiny na rok dopředu, které jsou pro celý kontinent referenčním ukazatelem, se vyšplhaly nad 540 eur (755 dolarů) za megawatthodinu. Před dvěma lety to bylo 40 eur," připomněla agentura Bloomberg, od které zprávu převzal také server The Straits Times.

Ralf Stoffels, výkonný ředitel společnosti BIW Isolierstoffe, výrobce silikonových dílů pro automobilový a letecký průmysl a spotřebiče, prohlásil, že nárůst cen energií je v Německu výraznější, než v jiných zemích, v čemž spatřuje velký problém..

Podle agentury Bloomberg německá ekonomika naráží na přílišnou závislost na ruském plynu.

„Nyní jsou ceny svědky ještě trvalejšího nárůstu, který stlačuje tlak. Cena evropského plynu na příští měsíc se ve čtvrtek (18. srpna) ustálila na rekordní úrovni 241 eur za megawatthodinu, což je přibližně 11krát více, než je v tomto ročním období obvyklé,“ upozornila agentura Bloomberg.

Německo se sice snaží najít alternativní zdroje energie, ale závislost na ruském plynu je prý tak vysoká, že tuto situaci nelze vyřešit rychle, což v konečném důsledku znamená, že se v prvních šesti měsících letošního roku zvýšil objem dovozu chemických látek oproti stejnému období loňského roku přibližně o 27 %. Současně došlo k poklesu chemické výroby, přičemž v červnu se produkce oproti prosinci snížila téměř o 8 %. Upozornila na to poradenská společnost Oxford Economics.

Výrobci mědi, cukrovarníci, skláři. To jsou další podnikatelé, na které plynová krize vyvolaná Ruskem dopadá podobně tvrdě jako na chemický průmysl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…