Němcová: Nesrovnávejte to, že někdo byl za komunistů v StB, a to, že v 90. letech byla nezaměstnanost

19.11.2018 10:28

Bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny a současná poslankyně za ODS Miroslava Němcová se v rozhovoru pro Seznam Zprávy vymezila proti Andreji Babišovi (ANO) i prezidentu Miloši Zemanovi. Podle jejích slov oba radikalizují společnost.

Němcová: Nesrovnávejte to, že někdo byl za komunistů v StB, a to, že v 90. letech byla nezaměstnanost
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Němcová hovořila úvodem o politice lidských práv. „Prosazovat tuto politiku bylo vždy obtížné. Snazší je samozřejmě říct populistickou větu,“ podotkla Němcová, že se často dostáváme do požadavku, aby politika byl jen titulek. 

„Je otázka, jak ta veřejnost cítí, že to je to, o co se má starat,“ sdělila Němcová a dodala, že nikdy tomu není tak, že by v demokratické společnosti bylo něco dobudované. „Je to stále v pohybu,“ poznamenala. 

Video najdete ZDE.

„Andrej Babiš část svého elektorátu nasbíral mezi těmi, kdo odešli od komunistické strany nebo od Tomia Okamury. Nebo jsou to také ultraleví příznivci sociálních demokratů,“ poznamenala dále Němcová. Ta je přesvědčena, že stále má být diskvalifikací pro vysokou funkci, pokud je někdo bývalým členem StB. „Má to být a musí to být tak, neboť to byly totalitní režimy,“ podotkla Němcová.

Své pak řekla i k 90. letům, která byla podle jejích slov transformační dobou. „Určitě tam ale existovala opomenutí nebo špatná rozhodnutí. Ale nechci v žádném případě připustit paralelu, že účast v StB nebo na komunismu je stejnou zátěží, jako že se projevila nějaká dysfunkce, že nejezdily autobusy nebo se někdo ocitl mimo trh práce. To jsou úplně jiné jevy, jež poznamenávají společnost,“ podotkla Němcová. 

Ta se vyjádřila i k vyhozeným květinám v den státního svátku od památníku 17. listopadu. „Je to známka toho, jak je společnost rozštěpená. Já bych třeba tu kytici do koše nehodila. Ale umím si představit lidi, kteří dostali v roce 1989 obuškem na Národní třídě a přemýšlejí, jak se poprat s tím, že vidí na daném místě květinu od někoho, kdo byl v dané době na druhé straně,“ sdělila. 

Společnost je podle jejích slov velmi rozdělená a ona sama neví, jak ji spojit. „Hlavní moc se odvíjí od prezidenta a premiéra,“ sdělila Němcová. Závěrem se pak pozastavila nad vulgaritami z úst prezidenta Miloše Zemana a jeho mluvčího Jiřího Ovčáčka. 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…