Němcová: Vláda má setrvat, nepusťme k moci oranžovo-rudou koalici

03.11.2012 13:17

Předsedkyně sněmovny a první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová zahájila politickou debatu na sobotním kongresu ODS. Ve svém projevu shrnula působení a význam občanské demokracie ve vládě a vůbec systému politických stran v České republice. Upozornila na její chyby, které zrazují voliče, ale vyzdvihla i některé zásluhy. A vyjádřila snahu přesvědčit voliče, že strana stojí za jejich hlas.

Němcová: Vláda má setrvat, nepusťme k moci oranžovo-rudou koalici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zasedala Výkonná rada ODS. Z tváří zúčastněných bylo cítit zmar z prohraných voleb

V první řadě vyzdvihla Němcová v historii ODS moment z roku 2010, kdy ačkoli nezvítězila ve sněmovních volbách, sestavila vládní koalici a překazila tažení Jiřího Paroubka (ČSSD).

Němcová se snažila popsat, jak politika občanské demokracie i celé vládní koalice a její spory působí na běžného voliče. Vyjádřila své pochopení, že se voličům nelíbí hašteření koaličních partnerů. Voliči podle ní chtějí vidět výsledky, konečné dohody, nechtějí vidět spory. To podle předsedkyně sněmovny vedlo k tomu, že ODS ztrácí na důvěře.

Dalším faktorem, kvůli kterému ODS ztrácí na oblibě, je podle Němcové to, že strana nevybírá na důležitá místa osoby, které k tomu mají předpoklady. "Musíme přestat podporovat, volit a delegovat do funkcí lidi, jejichž kredit se u veřejnosti blíží nule. Nemůžeme si svázat ruce řetězy tím, že tuto základní podmínku, tedy výběr lidí, podceníme," řekla politička.

Němcová odmítá tvrzení, že by v hlavách voličů vybuchla oranžová nebo snad rudá mina. Je ale pochopitelné, že lidé nechtějí dávat svůj hlas straně, která sama likviduje svoji vládu, a očekávají, že strana drží mandát, který obdržela.

Musíme zeštíhlit státní aparát                                                                                 

Miroslava Němcová je přesvědčená, že voliči chtějí stranu, která nebude projídat daně a nebude vytvářet přebujelý státní aparát. "O tom mluvíme vždycky. O tom, že chceme střídmý stát, že chceme stát, který ušetří daňovým poplatníkům peníze, které vydělávají těžce," řekla.

ODS by měla jednoznačně stát na straně podnikatelů, kteří podle Němcové pochopí a přijmou vyšší DPH, pokud budou mít jistotu, že pracují ve stabilním státě, kde úředníci budou servisem, nikoli pánem. Musí vědět, že fungují za jasně stanovených podmínek a že se stát o ně postará férově. "Za to by jim to jedno procento daní určitě stálo," prohlásila Němcová z pozice bývalé podnikatelky.

Němcová: Vláda má setrvat

První místopředsedkyně ODS vládu také pochválila. Jejím velkým přínosem je hlavně to, že umožnila vyšetřování velkých korupčních kauz. Paradoxně je to právě tato vláda, která dostává nálepku, že ona je vládou korupční.

Němcová jednoznačně vyjádřila, že vláda by měla setrvat. Musí najít kompromis i za určité ústupky, protože jediným druhým řešením je to, že vládu vytvoří někdo jiný. "Pomůžeme našemu voliči, pokud kvůli sporům o jedno procento DPH předáme vládu ČSSD, která je ochotná spojit se s komunisty?" ptá se.

"My svými hádkami, svými spory otevíráme dveře sociální demokracii. Aneb 'když se dva hádají, třetí se směje'. To riziko tady vidím a není v žádném případě malé. Nesmíme ztratit tuto rovinu našeho problému. Vláda má zůstat. Nesmíme si nechat vzít druhou etapu naší vlády, tu etapu dovysvětlení," uzavřela Němcová svůj projev na kongresu ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…