Němcová: Zemana nelze svrhnout ze zdravotních důvodů. Předseda komise: Souhlasím

20.07.2021 11:43

Senátní komise se zabývala myšlenkou, zda je Miloš Zeman ještě schopen vykonávat svůj úřad, či zda už se řádně neorientuje v prostoru a v čase a měl by být úřadu zbaven. Předseda senátní komise pro Ústavu Zdeněk Hraba (STAN) dnes oznámil, že neexistuje důvod zbavovat Miloš Zemana funkce.

Němcová: Zemana nelze svrhnout ze zdravotních důvodů. Předseda komise: Souhlasím
Foto: Repro ČT
Popisek: Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

Senátor Pavel Fischer spolu s několika kolegy vyjádřil pochybnosti, zda je prezident Miloš Zeman ještě fyzicky a mentálně schopen vykonávat svůj úřad. Některé výroky, kupříkladu z kauzy Vrbětice, naznačují, že už se nepohybuje v mezích reality, myslí si část senátorů.

Naproti tomu senátorka Miroslava Němcová je přesvědčena, že Miloš Zeman si je velice dobře vědom toho, co říká a říká to schválně. Nezdá se jí reálné, že by se podařilo zbavit Zemana úřadu ze zdravotních důvodů.

Předseda senátní komise pro Ústavu Zdeněk Hraba (STAN) to vidí stejně jako Miroslava Němcová.

„Osobně můžu říct, že ty důvody tam nevidím. Ani expertní posudky, které dorazily, se s tím závěrem neztotožňují. Pořád trvají zásadní výhrady, že je článek 66 Ústavy použitelný, pokud nemůže prezident z objektivních důvodů vykonávat svůj úřad – například je v kómatu či nastaly jiné extrémní situace. Ale v důvodech, které přednesl senátní výbor pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost, je nevidím,“ zdůraznil senátor Hraba pro server Novinky.cz.

Prý se mu nemusí líbit, jak Zeman nakládá s Ústavou, a také se mu to nelíbí, ale to ještě neznamená, že má být prezident zbaven úřadu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…