Němcová na sítích zaperlila. „Mirka – agent Kremlu?“ Vrátilo se jí to

15.07.2022 17:40 | Ze sítí

Občanskodemokratická senátorka Miroslava Němcová se na svém twitterovém účtu vyjádřila k ruským studentům, kteří chtějí studovat v České republice. Podle jejích slov tu nemají co dělat. „Rusko označilo ČR za nepřítele, snad jsme nezapomněli,“ uvedla. A setkala se s kritikou. „Co myslíte, je Mirka tajný agent Kremlu, nebo jen tupá jak poleno?“ zeptal se například jeden diskutující.

Němcová na sítích zaperlila. „Mirka – agent Kremlu?“ Vrátilo se jí to
Foto: Repro ČT24
Popisek: Senátorka Miroslava Němcová v Událostech, komentářích

„Zatímco Rusko útočí raketami na ukrajinské univerzity, roste zájem Rusů o studium na českých VŠ, konkrétně v Ústí n. L. Dokud Rusko nezastaví válku a nezaplatí škody, nemají tu co dělat. Řeči o kolektivní vině neberu. Rusko označilo ČR za nepřítele, snad jsme nezapomněli,“ poznamenala na svém twitterovém účtu senátorka Miroslava Němcová (ODS).

„Ruští/běloruští studenti v ČR jsou skoro všichni největší odpůrci Putina a války. Pokud je deportujeme, bude to pro Putina skvělá propaganda, nemluvě o tom, že ti studenti budou ihned povolaní do armády. Co myslíte, je Mirka tajný agent Kremlu, nebo jen tupá jako poleno?“ zareagoval na senátorčina slova jeden z diskutérů, Hugo Chadima.

„Takový nesmysl, jen ať Rusové studují na českých vysokých školách. Naopak, běžný Rus nemůže za to, jaké postoje mají jejich čelní představitelé. Navíc, kde jinde se naučí lépe principu demokracie a svobodně společnost, kterou pak mohou domů importovat,“ dodal další diskutující.

Uvažování, jaké má Němcová, není ale ojedinělé. Například bývalý premiér Mirek Topolánek v minulosti uváděl, že žádné sankce nebudou dostatečné. Radil přerušit diplomatické styky. A také: „Všechny Rusy poslat domů, zmrazit majetky.“

Se svými vlastními sankcemi se v počátku invaze Ruska na Ukrajině přidal vyučující VŠE a pražský zastupitel za TOP 09, Martin Dlouhý. „Nepovedu ruským studentům bakalářské/diplomové práce. Nebudu je učit. Nebudu je konzultovat, zkoušet, opravovat testy. Nebudu dělat výzkum s ruskými vědci,“ oznámil pedagog a vyzýval, aby se připojili i další. Později se za výrok omluvil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vef

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…