Němcová nepřímo rebelům ODS: Hlasování o DPH ještě před kongresem

21.10.2012 15:00

V debatním pořadu Otázky Václava Moravce se řešilo i klíčové hlasování o daňových změnách. Předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová (ODS) prozradila, že by se jednání mělo konat co nejdříve, tedy ještě před kongresem ODS. Místopředseda sněmovny Lubomír Zaorálek (ČSSD) zase přiznal, že chystají ústavní stížnost na sKarty.

Němcová nepřímo rebelům ODS: Hlasování o DPH ještě před kongresem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslava Němcová, předsedkyně Poslanecké sněmovny

Hosty druhé poloviny pořadu byli místopředseda KSČM Petr Šimůnek, mistopředsedkyně rozpočtového výboru a mistopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová, předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová a sociální demokrat Lubomír Zaorálek. Ten na začátku pořadu chtěl zmínit, že z výsledku voleb jde vidět fakt, že sociální demokracie má největší zázemí důvěry v této zemi. „My máme právo říkat, s čím tady nesouhlasíme,“ sdělil Zaorálek s tím, že od teď to budou říkat ještě hlasitěji.

Klíčové hlasování o daňových změnách

Hosté pořadu se bavili hlavně o hlasování o daňovém balíčku, se kterým vláda spojila otázku důvěry, o kterém by se mohlo hlasovat již před listopadovým Kongresem ODS. Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové by to mělo být co nejdříve. Zřejmě již na příští schůzi v úterý.

V ODS se ale ozývají hlasy, že by se mělo rozhodovat až po kongresu. Jenže Němcová připomněla, že jsou na to časové mantinely, odklady možné nejsou. Sedmý listopad je totiž kritické datum. „ODS v tom má vnitřní hendikep,“ prohlásila Němcová s tím, že si ve straně musí vyjasnit kompromis, se kterým by mohli přijít za koaličním partnerem TOP 09.

Jako za totality

Místopředsedkyně rozpočtového výboru Helena Langšádlová přiznala, že občanští demokraté zatím nepřišli s žádným návrhem, o kterém by měli jednat.

K tomu dodal Zaorálek to, že se o daních takhle na sjezdech rozhodovalo za hluboké totality. Mělo by se o tom jednat ve sněmovně. „Chceme ukončit ten chaos,“ dodal místopředseda ČSSD. Vadí mu totiž, že do konce roku zbývají dva měsíce a my nevíme, jaké bude od nového roku DPH. Proto strana podává pozměňovací návrh, který by 14procentní hranici zachoval.

První místopředseda KSČM Petr Šimůnek k tématu DPH dodal, že komunistická strana odmítá zvyšování daní úplně. Šimůnek by si představoval dolní hranici snížit dokonce na pět procent, odkazoval se přitom na rok 2007. Tomu ale nerozuměli ostatní hosté.

Penzijní reforma

Němcová tvrdí, že je to už hodně let, co se penzijní reforma plánovala. Teď se dostáváme už do opravdového křížku. Podle ní je problém jasný: mění se poměr mezi ekonomicky aktivními a důchodci. „Už není čas to odkládat,“ řekla jasně.

Zaorálek je ale přesvědčen, že vláda na tyhle změny nemá dlouhodobý mandát. Navíc koalice nemá ani podporu ekonomů a odborníků. Natož lidu. Tenhle názor předsedkyně sněmovny je podle Zaorálka tedy nehájitelný.

Podle Langšádlové by odklad penzijní reformy nebyl správný tah. „Každé odkládání důchodové reformy je špatně,“ sdělila. Více než odklad proto preferuje nápravu legislativních chyb s tím, že pokud by se prezidentské veto nepodařilo přehlasovat, byl by opravdu velký problém reformu dokončit. „Klaus nám způsobil právní nejistotu,“ řekla a dodala, že problém s dokončením si moc nepřipouští.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

Pokud by ale přece jen tento druhý nepovinný pilíř neprošel, zřejmě by koalice jednala o zrušení nynější právní účinnosti. Protože pokud se do prvního ledna nepodaří odstranit nedostatky a zákon by neprošel, spustit nelze.

Načež ji do řeči skočil Zaorálek. „Chraň vás ruka Páně, že byste bez zákona pomoci nějaké vyhlášky rozhodovali o toku financí do státní pokladny,“ řekl s tím, že rozhodování o státních financích mimo sněmovnu je nepřípustné. Podle něj by to mohl být důvod k podání stížnosti. Místopředseda KSČM Petr Šimůnek na to reagoval zcela jasně: „Souhlas.“

Ústavní stížnost

Hosté se dostali i k tématu sKaret. Podle Zaorálka je tato aféra do nebe volající hlavně proto, že bylo i na stránkách ministerstva jasně řečeno, že karty důchodci používat nemusí. To podtrhl i ministr Drábek svým projevem v televizi, kde se zaručil.

„Je to znásilňování lidí, kteří to nechtějí,“ poznamenal místopředseda sněmovny a dodal: „Podáme ústavní stížnost!“ Tím Zaorálek překvapil i moderátora Moravce, který k odpovědi vyzval Šimůnka. „Nejspíš ano, připojíme se,“ podpořil podruhé sociálního demokrata.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

reklama

autor: jno

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …