Němcová se promlčela až k nejvyššímu postu, míní Tejc

20.06.2013 20:58

Předseda poslaneckého klubu ČSSD Jeroným Tejc již po několikáté zopakoval, že sociální demokracie zásadně odmítá pokračování pravicové vlády, bez Petra Nečase, s „paní čistou" Miroslavou Němcovou (oba ODS). Levicová opozice nadále preferuje rozpuštění sněmovny a vypsání předčasných voleb. Řeč přišla také na politické přeběhlictví, to by podle Tejce v budoucnu mohl řešit soud.

Němcová se promlčela až k nejvyššímu postu, míní Tejc
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jeroným Tejc

Ve čtvrtečním Hyde parku České televize znovu zazněla kategorická teze, že ČSSD je ochotna přistoupit jen a pouze na uspořádání předčasných voleb. ČSSD by prý neobměkčil ani post předsedy sněmovny. „Na podobné obchody nemáme ani chuť, ani čas,“ zdůraznil Tejc s tím, že ještě neřekl poslední slovo prezident Zeman, ten Němcovou ještě nemusí jmenovat. Již v předvolební kampani dával najevo, že je nakloněn předčasným volbám. Sluší se dodat, že v posledních dnech svůj názor modifikuje.

Přeběhlíky by mohl řešit i soud

Pokud by snad prezident Miloš Zeman chtěl jmenovat úřednickou vládu, je podle Tejce připravena podpořit vypsání předčasných voleb i TOP 09, ačkoli spíše stojí o pokračování pravicového kabinetu. V pořadu také zazněly informace z tiskové konference po jednání poslaneckého klubu a výkonné rady ODS. Ty jednoznačně podpořily nominaci Miroslavy Němcové na post premiérky.

ČSSD podle Tejce bude prezidenta přesvědčovat, aby Němcovou nejmenoval, protože současná sněmovna není schopna vygenerovat silnou vládu. Je třeba vyjednat evropské fondy a vyřešit otázku povodní,“ zdůraznil Tejc. Připouští však také, že v případě rozpuštění sněmovny může Zeman celou proceduru zdržovat.

Znovu také připomněl, že se tato vláda opírá o přeběhlíky. Předseda poslaneckého klubu je sice proti zavedení vázaného mandátu a přesto kritizuje stranu LIDEM za to, že sedí ve sněmovně, ačkoli neprošla ohněm voleb. Podle Tejce by v budoucnu například bylo možné, aby ve věci rozštěpení strany mohl rozhodovat soud, pokud se na něj obrátí některý z aktérů.

Němcová je nečitelná

Němcové vyčítá především to, že se v Poslanecké sněmovně za poslední roky příliš neprojevovala. Je nečitelná. Přitom podpořila jak snížení daní nejbohatším, tak např. církevní restituce, což je podle Tejce třeba jí vyčíst. „Pokud se stane předsedkyní vlády, může se ukázat, že je pouze jen bílým koněm, v tuto chvíli nejméně ušpiněnou tváří ODS, podotýká Tejc. Kvalifikace premiéra by měla být jiná než ta, že se promlčela svými funkcemi až do funkce nejvyšší,“ říká Tejc.

V pořadu také přišla řeč na ministra financí Miroslava Kalouska. Podle Tejce je to silná osobnost nebezpečná pro každého premiéra. To je podle Tejce důvod, proč ČSSD nevstoupí do žádné koalice s TOP 09 po příštích volbách. Dalším důvodem je to, že bude chtít napravit reformy z poslední doby. A z tohoto pohledu nemá smysl být v koalici se stranou, která tyto reformy prosazovala.

V Praze však vláda TOP 09 podporovaná sociálními demokraty existuje. Tejc toto spojenectví obhajuje složitou situací v Praze. S ODS se prý jednat nedá kvůli napojení na kmotry. V pražském zastupitelstvu se občanští demokraté notně štěpí, ale to Pražany nemusí zajímat a je třeba vyřešit problémy, které trápí obyvatele města. Proto existuje spojenectví TOP 09 a ČSSD.

Systémové politické změny

Jeden z diváků se Tejce tázal, zda ČSSD chystá důležité systémové změny nebo se jen vymění trikoty a pojede se dál po staru. Podle Tejce mohou zásadní změnu prosadit voliči ve volbách a to tak, že voliči nebudou experimentovat se stranami, jako byly Věci veřejné. Za ČSSD Tejc sliboval, že proti přeběhlictví bojuje. Znovu ale zopakoval, že je odpůrcem vázaného mandátu.

Nepodrželi jste Ratha

V závěru pořadu se dovolala divačka, která Tejcovi vyčetla, že ČSSD nepodržela Davida Ratha vzhledem k jeho kauze. „Nebojíte se toho, že Rath mluvil po celou dobu, co je ve vazbě? Až půjde Rath před soud, nebude se opakovat divadlo, které vidíme teď?“ Ptala se divačka z Prahy.

Tejc prozradil, že jako člen mandátového a imunitního výboru viděl onu krabici s miliony korun. Nevěřím na konspirační teorie, že tam bylo něco podstrčeno. Pokud někdo selže, a v tomto případě selhal David Rath, tak ta strana nemá vystupovat v Poslanecké sněmovně a hovořit o partě plukovníků. Mrzí mě, že se tyto věci v České republice dějí, ale musíme dbát alespoň o to, aby případní pachatelé trestné činnosti byli potrestáni.

K aktuální kauze na Úřadu vlády poznamenal, že ho zarazil postup policie, ale v korupční kauze má mít konečné slovo až soud. Tejc se zároveň v žádném případě nebojí promluv Davida Ratha. Podle jeho názoru se Rath může hájit, jak chce, ale ČSSD nepoškodí, protože ji nemá čím poškodit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…