Němeček vytáhl do boje s šarlatány ve zdravotnictví. Nahlásit je můžete na speciální adrese

06.07.2014 7:05

V pořadu Michaely Jílkové Máte slovo na České televizi se ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) rozohnil proti praktikám podvodných léčitelů, kteří nemocné spoluobčany odrazují od návštěv lékaře. Slíbil, že proti podvodníkům zakročí a podle všeho se jeho resort opravdu pustil do boje. Jak takový boj vypadá, popisuje server Aktuálně.cz.

Němeček vytáhl do boje s šarlatány ve zdravotnictví. Nahlásit je můžete na speciální adrese
Foto: Martin Kovář
Popisek: Chirurgický zákrok, ilustrační foto

Ministerstvo zdravotnictví nechalo zřídit specielní e-mailovou adresu sarlatani@mzcr.cz, na kterou mohou občané zasílat své neblahé zkušenosti s podvodnými lidovými léčiteli. Pokud někdo zašle svůj příběh, může teoreticky zajít i dál. Ministerstvo se prý táže, zda chce dotyčný či dotyčná v této věci dál postupovat. Na resort se přitom často obracejí lidé, jejichž blízcí mohli zemřít předčasně, když na radu léčitele nevyhledávali pomoc lékaře. Resort ale zároveň ujišťuje, že nebojuje proti všem léčitelům.

Podivná umění

„Víme, že mezi nimi je mnoho slušných lidí, kteří se snaží pacientům pomoci. Proti komu chceme postupovat, to jsou šarlatáni. Definujme je jako lidi, kteří si přisvojují umění, které nemají, a co je nejnebezpečnější na jejich jednání a často se i opakuje ve zkušenostech nemocných, odrazují pacienty od toho, aby se léčili racionálně, aby byli pod dohledem lékařů," vysvětluje mluvčí ministerstva Štěpánka Čechová.

Sám ministr Němeček dal najevo, že „léčitel“, který nemocného odrazuje od návštěvy lékaře, stojí podle jeho názoru na úrovni vraha. A v tomto smyslu volá i po úpravě příslušných zákonů. Příběhy, které dorazily na výše zmíněnou adresu, ukazují, že šarlatáni leckdy prosazují velmi podivné léčebné metody. Lidé k nim často chodí, neboť mají strach z rakoviny. Léčitel se je ale může pokusit přesvědčit, že žádnou rakovinu nemají, nebo říci „ano, je to rakovina“, ale následně nasadí zvláštní léčbu, jako třeba vyhladovění nádoru. Spolu s nádorem ale vyhladoví i pacient.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…