Němeček vzkazuje pojišťovnám: Přestaňte si kupovat klienty

01.03.2014 14:46

Vynakládání milionů na nákup pojištěnců? To je nepřijatelné. Myslí si to ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) a apeluje na pojišťovny, aby od takového chování upustily. Na skutečnost upozornil server iDnes.cz.

Němeček vzkazuje pojišťovnám: Přestaňte si kupovat klienty
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

„Chci Vás upozornit na to, že v době, kdy české zdravotnictví zápasí s nedostatkem finančních prostředku, považuji vynakládání financí na akvizice (tedy nábor pojištěnců, pozn. red.) za nepřijatelné a nepřípustné," vzkázal Němeček ředitelům zdravotních pojišťoven prostřednictvím dopisu. Dodal také, že náklady spojené s takovým pořizováním pojištěnců jsou zbytečné.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) ministrův přístup vítá. „Je to pro nás radostná informace, protože VZP upozorňovala na to, že nekalá soutěž na překupování klientů je těžko akceptovatelná," reagoval pro iDnes.cz ředitel VZP Zdeněk Kabátek.

VZP každý rok opouštějí desetitisíce lidí a podle Kabátka právě kvůli nekalým praktikám. „Vypracovali jsme si analýzu loňského roku. Ta ukázala, že za přestupem klientů jsou z 80 procent nákupy přes agenturu, kdy klienti slyší na pobídku okamžitého finančního benefitu," uvedl s tím, že náboráři klientům za přestup vypláceli stokoruny nebo i tisícikorunu, jindy zase podpisy získávali lhaním.

„Na Ministerstvo zdravotnictví se často se stížnostmi obracejí pojištěnci, kteří se stali v souvislosti s náborem terčem přinejmenším nekorektního jednání, velmi pravděpodobně se však stali také obětí úmyslného uvedení v omyl," píše Němeček v dopise pojišťovnám.

Lidé mohou změnit pojišťovnu jednou za rok

Němečkův apel nebude znamenat, že nábor pojištěnců skončí, může ale kultivovat prostředí a omezit masivní drahé kampaně. Pokud by pojišťovny ministrův apel neposlechly, ministerstvo je nezavře, nicméně může to ovlivnit vstřícnost ministra při iniciování kroků, na kterých pojišťovnám záleží.

Ministr zdravotnictví vládě například navrhuje navyšování plateb za státního pojištěnce, kterých je v ČR nadpoloviční většina. Nebo žádá, aby pojišťovně stát poskytl bezúročnou půjčku či předsunutou platbu. Obou nástrojů na přelomu letoška a loňska využila VZP. V současné době lidé mohou změnit zdravotní pojišťovnu jen jednou ročně, a to do poloviny roku. Pokud tedy někdo chce od ledna 2015 přejít jinam, má na přestup čas nejpozději do konce června 2014.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…