Německé noviny: Češi prahnou po upřímnosti, chtějí druhého Havla

17.11.2014 20:44

Masivní protesty proti českému prezidentovi Miloši Zemanovi zastínily dnešní vzpomínkové akce na sametovou revoluci v Československu. Uvedla to agentura DPA podobně jako další německá média s tím, že lidé pískáním a skandováním demonstrovali proti Zemanovu proruskému postoji. Deník Die Welt míní, že Češi chtějí „integritu a upřímnost - v zásadě druhého Havla".

Německé noviny: Češi prahnou po upřímnosti, chtějí druhého Havla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Noviny, ilustrační foto

DPA si povšimla, že pískání a křik davu polevily, když projev přednášel německý prezident Joachim Gauck, zatímco během Zemanova vystoupení demonstranti skandovali pozměněný sametový pokřik „Miloše do koše", který původně před 25 lety mířil na generálního tajemníka ÚV KSČ Milouše Jakeše.

„Lidé, kteří se na Národní třídě sešli na základě výzvy na Facebooku, jsou z hlavy státu frustrovaní. V rozhlase se vyjádřil vulgárně jako v hospodě nejnižší cenové skupiny. Před několika dny chválil v Číně tamní režim, od kterého se chce údajně učit, jak stabilizovat hospodářský růst a demokracii," poznamenal list Die Welt s tím, že ještě v předvečer 17. listopadu Zeman prohlásil, že policejní zásah před 25 lety proti studentské demonstraci tak hrozný nebyl.

Protesty, které jsou podle Die Welt míněny samozřejmě vážně, mají i svou humornou stránku. „I v tom, jak Češi demonstrují. S podomácku udělanými transparenty z rozpadajících se banánových krabic, které jen tak tak přečkají demonstraci," dodal německý deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

10:25 „Jděte do prde*e! Vy jděte do prde*e!“ Agrese v ČT. Sochař Černý se „pral“ s kurátorkou

Spor o umístění stíhaček Spitfire s motýlími křídly na fasádě pražského obchodního domu Máj vyústil …