Německo: 6 měsíců v base za nenávist k Izraeli. Zakázaná akce Palestinců

16.10.2023 8:19

Jeden z izraelských deníků složil svou titulní stranu z fotografií izraelských dětí unesených do Gazy. Proti těmto fotkám byly postaveny fotografie zabitých palestinských dětí a mladistvých. Počty mrtvých na obou stranách i v desátý den války dál narůstají. A Írán přišel ve vztahu k Izraeli s varováním. Okolní státy prý mají prst na spoušti. Mezitím v Berlíně proběhla zakázaná propalestinská demonstrace, při které čelili útoku i policisté. Opoziční CSU proto přišla s přísným čtyřbodovým plánem boje proti antisemitismu.

Německo: 6 měsíců v base za nenávist k Izraeli. Zakázaná akce Palestinců
Foto: Hans Štembera
Popisek: Propalestinská demonstrace pod heslem "Zastavte kolotoč násilí " k vyjádření solidarity a účasti se všemi civilními oběťmi současné eskalace v pásmu Gazy

Válka v Izraeli trvá již desátý den. Ministerstvo zdravotnictví na palestinské straně oznámilo, že den devátý byl z hlediska počtu mrtvých dnem vůbec nejhorším. Za jediný den údajně zemřelo na 300 lidí. Celkový počet obětí by tak na palestinské straně vzrostl na 2300. Informuje o tom server izraelského listu Haarec.  Server listu Jerusalem Post uvedl, že na izraelské straně zemřelo na 1300 lidí, 3600 osob bylo zraněno a na 155 rodin bylo informováno, že některého z jejich členů ozbrojenci palestinského Hamásu unesli. Jsou mezi nimi i vojáci. Velení ozbrojených sil Izraele oznámilo, že dosud na 279 vojáků zemřelo a víc než 126 vojáků bylo uneseno.

Anketa

Hrozí Evropě akutní nebezpečí islámského terorismu?

97%
hlasovalo: 29499 lidí

Z izraelské strany také zaznívá, že za útokem, který se odehrál před deseti dny, stojí nejen palestinský Hamás, ale také Írán, který údajně o přípravách útoků musel minimálně vědět.

Z Íránu teď na oplátku zaznělo, že pokud Izrael vyvine tlak na další muslimské síly, musí počítat s tím, že prsty všech stran vyčkávají na spouštích. „Pokud se sionistické agrese nezastaví, ruce všech stran v regionu jsou na spoušti.“ Varování pronesl íránský ministr zahraničí Hossein Amirabdollahian. „Odpovědnost za možné otevření nových front odporu v regionu a jakoukoli eskalaci dnešní války přímo nesou Spojené státy a sionistický režim (Izrael),“ pokračoval.

Na vyjádření upozornila agentura Reuters. Zároveň však zaznělo ujištění, že do útoku před devíti dny Írán nebyl zapojen. Íránský režim ale od svého počátku v roce 1979 stojí pevně za Palestinou.

Izrael dlouhodobě obviňuje íránské duchovní vládce z podněcování násilí dodávkami zbraní Hamásu.

Amirabdollahian se setkal s vůdcem Hamásu Ismáilem Haníjou v sobotu v Kataru, kde podle agentury Reuters diskutovali o smrtícím útoku skupiny v Izraeli „a dohodli se na pokračování spolupráce“ k dosažení cílů skupiny, uvedl v prohlášení Íránem podporovaný Hamás.

Irena Kalhousová vedoucí Herzova centra izraelských studií Univerzity Karlovy, na sociální síti X upozornila na titulní stranu izraelského listu Jedi'ot achronot, která obsahuje fotografie izraelských dětí unesených do palestinské Gazy. S nadpisem „takto vypadá peklo“. Přidala i pár dalších slov.

„Další fakta o sobotním masakru Hamásu přibývají. Podle nalezených dokumentů měl Hamás velmi detailní info o pozicích izraelské armády. Věděl, kde má centrum vojenská rozvědka (foto), do jedné z vojenských základen vstoupil pomocí výbušnin přes bránu, která nebyla hlídaná. … Z dokumentů označených ‚Top Secret‘ nalezených u mrtvých hamásníků také vyplývá, že cílem této detailně naplánované operace bylo útočit na místa s velkou koncentrací dětí, vraždit a unášet civilisty včetně dětí. Izrael čeká měsíce vyšetřování, protože Hamás měl tak detailní info, že by nad tím ‚komukoliv z rozvědky spadla brada‘,“ napsala Kalhousová.

Válka v Izraeli

Válka v Izraeli

Pod jejím příspěvkem se však objevil také obrázek údajně palestinských dětí, které prý může mít na svědomí izraelská armáda.

„Zlo vyvolává zlo. V průměru každých 5 minut Izraelci zabijí jednoho Palestince. Za necelých půl roku zabili 35 palestinských dětí a nezletilých. Nikomu to nevadí, nikdo se nad tím nedojímá,“ napsal diskutér vystupující pod označením Jarin 3.

Válka v Izraeli

Mezitím proběhla v Berlíně nepovolená propalestinská demonstrace, kde lidé útočili i na policisty. Dav řvoucích demonstrantů, kteří do světa pouštěli i vulgární antisemitská hesla, čítal podle serveru německého listu Bild přes tisíc hlav. Lidí mávali palestinskými vlajkami a křičeli „Alláhu Akbar“.

„Agresivní dav lidí na slavném Potsdamer Platz v centru hlavního města. Ozývají se pobuřující, antisemitské výkřiky – i když takové akce úřady zakázaly, konají se znovu,“ upozornil server s tím, že policie dorazila na místo příliš pozdě. „Brutální potyčky mezi důstojníky v pořádkové výstroji a agitátory. Policie k rozehnání davu použila slzný plyn. Hasiči se snaží dostat na Potsdamer Platz – je potřeba ošetřit minimálně jednoho zraněného důstojníka,“ rozvedl zprávy z nepovolené demonstrace německý deník.

Opoziční Křesťansko-sociální unie Bavorska (CSU) volá povětší přísnosti vůči lidem, kteří v Německu šíří antisemitkou nenávist. Politici této strany přišli s přísným čtyřbodovým plánem. Ten hned na prvním místě říká, že právo na azyl v Německu obdrží jen ten, kdo jasně řekne, že uznává právo Izraele na existenci. Příznivcům terorismu s duálními pasy by měly být odebrány německé pasy a uvalen zákaz pobytu v Německu. To je druhý bod. Na třetím místě CSU žádá, aby si každý, kdo šíří nenávist vůči Izraeli, dostal trest 6 měsíců pobytu za mřížemi. A nakonec, občanství v Německu by měl získat jen ten, kdo jasně řekne, že Izrael má právo na existenci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

válka v Izraeli

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

A z kterého hnízda se šíří do světa stejná nenávist , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseČtenářka2020 , 16.10.2023 9:04:12
ke všemu židovskému a ke všemu ruskému a čínskému a další xenofobie. Není to hnízdo na základech zbrojního průmyslu a vojenské podpory vlád i teroristů po světě? Není za vším ta černá Obamova změna sociální politiky USA. Daně zbrojařů pro lepší život černošských dětí v USA za cenu života dětí jinde. Servilita k USA je stalinismus v opačném gardu.

|  7 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…