Německo: Fotbalista sdělil svůj názor na LGBT menšiny. Rozrušení fanoušci bombardují klub výzvami

12.07.2023 20:22

ZAHRANIČNÍ MONITORING Nová posila bundesligového fotbalového klubu Borussia Dortmund, německý fotbalista Felix Nmecha, vzbuzuje pozornost pro své postoje k sexuálním menšinám. Příznivci klubu, kteří jsou zároveň aktivními sympatizanty LGBTQI+ komunity, jsou prý z příchodu tohoto hráče rozrušení. Vedení klubu už dostalo od fanoušků množství stížností.

Německo: Fotbalista sdělil svůj názor na LGBT menšiny. Rozrušení fanoušci bombardují klub výzvami
Foto: pixabay.com
Popisek: LGBT vlajka

Dvaadvacetiletý fotbalista Felix Nmecha ještě jako hráč Wolfsburgu vzbudil rozruch svými příspěvky na Instagramu, když v únoru sdílel video, jež se vysmívalo rodiči transsexuálního dítěte. A na začátku června, měsíce, který je věnován podpoře sexuálních menšin, sdílel zprávu, jež spojovala tzv. Pride s podporou satana.

Pro příznivce klubu Borussia Dortmund, kteří se řídí sloganem „Echte Liebe“ (v překladu „pravá láska“) je příchod Nmecha do klubu nepochopitelný. Borusia Dortmund je jeden z nejúspěšnějších německých fotbalových týmů, letos jí jen těsně unikl mistrovský titul. Ačkoliv sídlí v průmyslové oblasti Porýni, její fanoušci patří v Bundeslize k největším zastáncům „hodnotové politiky“.

Prezident Borussie Reinhold Lunow se snaží novou posilu podpořit a mírnit vášně fanoušků. „Měl jsem velké obavy z jeho příchodu. Příspěvky, které sdílel na svém účtu, bylo možné interpretovat jako homofobní a nesnášenlivé. To rozhodně nesouzní s hodnotami, na nichž BVB stojí. Při osobním setkání mě ovšem přesvědčil o tom, že není homofob a ani nemá nic proti transsexuálům,“ nechal se slyšet.

Příznivci Dortmundu přesto klubu vyčítavě připomínají, že loni na podzim přijal do svého morálního kodexu ustanovení, dle nějž je BVB domovem pro všechny fanoušky, bez ohledu na jejich věk, vzhled, pohlaví, sexuální identitu či orientaci, náboženství, barvu kůže, národnost nebo sociální zázemí.

„Dortmund dokončil kontroverzní přestup“ hlásá k tématu titulek webu německé veřejnoprávní Deutsche Welle.

„Své homofobní a transfobní názory opakuje pravidelně,“ vysvětlil jiný web všem fanouškům na konci června, sotva se o jeho přestupu do Dortmundu začalo hovořit.

Nmecha se nyní snaží fanoušky Borussie Dortmund udobřit. „Bylo to vytržené z kontextu. Jsem křesťan a nikoho nediskriminuji. Dejte mi šanci a ukážu vám, že jsem dobrý člověk,“ uvádí zpětně reakci na své instagramové příspěvky fotbalový záložník.

„Je stále mladý a může se toho spoustu naučit. Dnes však procházejí všichni fotbalisté mediálním školením, takže se těžko může vymlouvat na to, že byly jeho příspěvky vytržené z kontextu. Navíc se od nich mohl jednoduše distancovat, což neučinil. Stejně tak to mohlo učinit BVB, ale to dalo přednost svým sportovním zájmům,“ prohlásil mluvčí LGBTQI+ komunity příznivců Borussie.

Podpora všech menšin, včetně sexuálních, je dlouhodobě významnou agendou fotbalových asociací, včetně světové FIFA a evropské UEFA, které do kampaní pod heslem „equal game“ investují miliony.

A v Německu berou mimořádně vážně právě podporu hráčů menšinových orientací. V roce 2021 se na Mistrovství Evropy střetlo Německo s Maďarskem právě v době, kdy Orbánova vláda přijímala zákon zakazující propagaci LGBT aktivistů na školách.

V Mnichově, který je coby studentské centrum v této agendě velmi agilní, aktivisté nechali jako deklaraci odmítavého postoje proti maďarské legislativě obléknout do duhového celé město od radnice po tramvaje.

V loňském roce zase fotbalisté mnichovského Bayernu Leon Goretzka a Manuel Neuer přesvědčili své spoluhráče v národním týmu, aby na světovém mistrovství v Kataru vyjádřili gestem odpor proti tamnímu potlačování práv sexuálních menšin. V následné aféře je přijela osobně podpořit dokonce ministryně vnitra.

Před prvním zápasem proti Japonsku si tak německý tým při společném fotografování dal ruku přes ústa.

Po mistrovství se ale objevily informace o nevybíravém nátlaku dvojice hráčů Bayernu Mnichov na spoluhráče, který měl zcela rozložit atmosféru v národním týmu a zásadně přispět k tomu, že Německo navzdory očekávání vypadlo z šampionátu už v základní skupině.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

10:30 „Lidé ani netuší, v jakém jsme průšvihu. Rusko vyhraje a Evropu to bude bolet.“ Profesor vážně

V podcastu Reinvent The Money promluvil známý americký politolog, profesor Mearsheimer. Jeho slova o…